-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie? Błąd z serem sprawi, że wyjdą ci twarde bambaryły
Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie? Błąd z serem sprawi, że wyjdą ci twarde bambaryły
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to idealny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wyglądają trochę jak kopytka, ale zamiast ziemniaków mają w sobie pyszny ser. Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie i delikatne? Nie każdy twaróg się nada - wie o tym każda babcia. Uważaj też na mąkę.
Jak zrobić kluski leniwe? Przepis jest banalny i w zaledwie kilka chwil możesz cieszyć się smakiem pysznych kluseczek. Ich smak przypomni beztroskie chwile dzieciństwa, chyba że zamiast mięciutkich, ale jędrnych kluseczek wyjdą twarde klocki lub przeciwnie - twarogowa paciajka. Na samym początku wybierz odpowiedni twaróg - na chudym nie wyjdą smaczne. Ważna jest także mąka - mniej znaczy lepiej.
Kluski leniwe - mięciutkie i pyszniutkie
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie szczypta cukru waniliowego.
Mięciutkie kluski leniwe na obiad bez mięsa - sposób wykonania:
- Jak już kupisz dobrej jakości twaróg, zmiel go w maszynce, najlepiej dwukrotnie. Następnie przełóż do miski.
- Dodaj jajka, roztopione masło oraz sól lub cukier. Zacznij mieszać masę, stopniowo dodając mąkę pszenną. Wyrób ciasto tak, by było jednolite, zwarte ale nie twarde.
- Blat lekko oprósz mąką i wyjmij na niego wyrobione ciasto. Zagniataj jeszcze chwilę i podziel ciasto na części.
- Każdą z części uformuj w rulon i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i masła. Partiami wrzucaj kluseczki na lekko mrugającą wodę i od razu zamieszaj od dna, by kluski nie przywarły.
- Kluseczki gotuj ok. 3 minut od wpłynięcia. Po wyłowieniu podawaj oprószone odrobiną cynamonu lub cukru trzcinowego albo z kleksem kwaśnej śmietany.
Kiedy nie wiesz, co zrobić na obiad bez mięsa lub wtedy, kiedy nie masz czasu długo stać przy garach. kluseczki leniwe to fantastyczny wybór i każdy z pewnością zje ze smakiem całą porcję z dokładką.