Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie? Błąd z serem sprawi, że wyjdą ci twarde bambaryły

Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to idealny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wyglądają trochę jak kopytka, ale zamiast ziemniaków mają w sobie pyszny ser. Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie i delikatne? Nie każdy twaróg się nada - wie o tym każda babcia. Uważaj też na mąkę.

Jak zrobić kluski leniwe? Przepis jest banalny i w zaledwie kilka chwil możesz cieszyć się smakiem pysznych kluseczek. Ich smak przypomni beztroskie chwile dzieciństwa, chyba że zamiast mięciutkich, ale jędrnych kluseczek wyjdą twarde klocki lub przeciwnie - twarogowa paciajka. Na samym początku wybierz odpowiedni twaróg - na chudym nie wyjdą smaczne. Ważna jest także mąka - mniej znaczy lepiej. 

Zobacz wideo

Kluski leniwe - mięciutkie i pyszniutkie

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie szczypta cukru waniliowego.

Mięciutkie kluski leniwe na obiad bez mięsa - sposób wykonania:

  1. Jak już kupisz dobrej jakości twaróg, zmiel go w maszynce, najlepiej dwukrotnie. Następnie przełóż do miski. 
  2. Dodaj jajka, roztopione masło oraz sól lub cukier. Zacznij mieszać masę, stopniowo dodając mąkę pszenną. Wyrób ciasto tak, by było jednolite, zwarte ale nie twarde. 
  3. Blat lekko oprósz mąką i wyjmij na niego wyrobione ciasto. Zagniataj jeszcze chwilę i podziel ciasto na części. 
  4. Każdą z części uformuj w rulon i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i masła. Partiami wrzucaj kluseczki na lekko mrugającą wodę i od razu zamieszaj od dna, by kluski nie przywarły. 
  5. Kluseczki gotuj ok. 3 minut od wpłynięcia. Po wyłowieniu podawaj oprószone odrobiną cynamonu lub cukru trzcinowego albo z kleksem kwaśnej śmietany. 

Kiedy nie wiesz, co zrobić na obiad bez mięsa lub wtedy, kiedy nie masz czasu długo stać przy garach. kluseczki leniwe to fantastyczny wybór i każdy z pewnością zje ze smakiem całą porcję z dokładką. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.