-
Haps
-
Jak przygotować
- Dzięki temu śniadaniu już nigdy nie zjem kanapek. Połączenie składników na długo daje uczucie pełności
Dzięki temu śniadaniu już nigdy nie zjem kanapek. Połączenie składników na długo daje uczucie pełności
Śniadanie to ważny posiłek, którym zaczynamy nasz dzień. Właśnie przez to powinien być odpowiednio dobrze zrobiony i dać nam satysfakcję z jedzenia i uczucie nasycenia. Niestety nie zawsze kanapki lub płatki śniadaniowe mogą nam to zapewnić. Na szczęście to danie sprawdza się w takiej roli wyśmienicie.
Wybór pożywnego śniadanie od zawsze był moją zmorą. Nigdy nie wiedziałam, co takiego mogę przygotować, by zjeść smacznie, a w dodatku szybko. Zazwyczaj sięgałam więc po kanapki, jajecznicę, lub inne bardzo oczywiste przepisy. Jednak i te z czasem zaczęły mi się nudzić. Na szczęście trafiłam na ten przepis, który odmienił moje poranki.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Szybkie śniadaniowe zapiekanki to był dla mnie strzał w dziesiątkę. Mogłam cieszyć się pysznym porankiem, a ich przyrządzenie nie wymagało ode mnie za wiele. Tak naprawdę po przygotowaniu składników wkładałam je do piekarnika i to tam działy się cuda. W czasie pieczenia zawsze mogłam zająć się czymś innym, co tylko bardziej zachęciło mnie do tego smakołyku.
Przepis na zapiekankę śniadaniową
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego,
- 6 jajek,
- 200 g ulubionej wędliny,
- cebula,
- papryka czerwona,
- 200 g żółtego sera,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Na samym początku rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczoną i posiekaną paprykę. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
- Na blasze do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. W każdej kromce zrób wgłębienie za pomocą łyżki. Następnie ułóż kilka kawałków wędliny, a następnie podsmażoną cebulę i paprykę.
- Ułożone na pieczywie składniki zalej roztrzepanym jajkiem i posyp obfitą ilością startego sera.
- Gotowe zapiekanki wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż jajka staną się ścięte, a ser stopiony i lekko zrumieniony.
- Po tym czasie wyjmij zapiekanki z piekarnika i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorące, najlepiej z ulubionym sosem lub ketchupem.