Wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe. To chleb bez czekania i jest lepszy niż z piekarni

Pieczywo pełni ważną rolę w naszym życiu. Tak naprawdę dodaje się je do prawie każdego możliwego posiłku. Dzięki niemu zupy i sosy mają lepszy smak, a my możemy się nimi bardziej najeść. Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to ten przepis jest dla ciebie. Ten chleb robi się ekspresowo i nie wymaga czekania.

Chleb bez czekania, niekiedy nazywany również "chlebem na szybko", to propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkość i prostotę w przygotowaniu pieczywa w domu. Jego zalety nie kończą się na szybkości. Chleb ten charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz dłuższą świeżością i miękkością, dzięki dodatkowi octu. To on nadaje mu charakterystyczny posmak, dający wrażenie, że pieczywo robione jest na zakwasie.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Dodatkowe składniki, takie jak nasiona słonecznika i kminek, nadają chlebowi nie tylko interesujący smak, ale także wyjątkowy wygląd i chrupkość. Nasiona słonecznika dodają delikatnego orzechowego posmaku, podczas gdy kminek wzbogaca go o intensywny aromat. Przygotowanie takiego chleba nie tylko dostarcza nam świeżego pieczywa w krótkim czasie, ale także pozwala eksperymentować z różnymi smakami. Warto wykorzystać ten prosty przepis, by cieszyć się domowym chlebem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis na chleb bez czekania

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 l ciepłej wody,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu 10%,
  • łyżeczka kminku,
  • 2 łyżki nasion słonecznika.

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wsyp cukier i wrzuć pokruszone drożdże. Mieszaj do momentu rozpuszczenia.
  2. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mieszankę drożdży, sól, ocet, kminek i nasiona.
  3. Całość stopniowo zalewaj wodą, cały czas mieszając. Z takiej mieszanki formuj jednolite i gładkie ciasto.
  4. Keksówkę lub inną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch możesz posypać porcją nasion, pamiętaj, by także wysmarować je niewielką ilością wody.
  5. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Podczas pieczenia kontroluj stopień wypieczenia. Gdy chleb będzie za bardzo rumiany, możesz przykryć go folią aluminiową.
  6. Wypieczony pozostaw do ostudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: