-
Haps
-
Jak przygotować
- Wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe. To chleb bez czekania i jest lepszy niż z piekarni
Wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe. To chleb bez czekania i jest lepszy niż z piekarni
Pieczywo pełni ważną rolę w naszym życiu. Tak naprawdę dodaje się je do prawie każdego możliwego posiłku. Dzięki niemu zupy i sosy mają lepszy smak, a my możemy się nimi bardziej najeść. Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to ten przepis jest dla ciebie. Ten chleb robi się ekspresowo i nie wymaga czekania.
Chleb bez czekania, niekiedy nazywany również "chlebem na szybko", to propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkość i prostotę w przygotowaniu pieczywa w domu. Jego zalety nie kończą się na szybkości. Chleb ten charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz dłuższą świeżością i miękkością, dzięki dodatkowi octu. To on nadaje mu charakterystyczny posmak, dający wrażenie, że pieczywo robione jest na zakwasie.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb
Dodatkowe składniki, takie jak nasiona słonecznika i kminek, nadają chlebowi nie tylko interesujący smak, ale także wyjątkowy wygląd i chrupkość. Nasiona słonecznika dodają delikatnego orzechowego posmaku, podczas gdy kminek wzbogaca go o intensywny aromat. Przygotowanie takiego chleba nie tylko dostarcza nam świeżego pieczywa w krótkim czasie, ale także pozwala eksperymentować z różnymi smakami. Warto wykorzystać ten prosty przepis, by cieszyć się domowym chlebem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Przepis na chleb bez czekania
Składniki
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 l ciepłej wody,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu 10%,
- łyżeczka kminku,
- 2 łyżki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania
- Do miseczki wsyp cukier i wrzuć pokruszone drożdże. Mieszaj do momentu rozpuszczenia.
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mieszankę drożdży, sól, ocet, kminek i nasiona.
- Całość stopniowo zalewaj wodą, cały czas mieszając. Z takiej mieszanki formuj jednolite i gładkie ciasto.
- Keksówkę lub inną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch możesz posypać porcją nasion, pamiętaj, by także wysmarować je niewielką ilością wody.
- Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Podczas pieczenia kontroluj stopień wypieczenia. Gdy chleb będzie za bardzo rumiany, możesz przykryć go folią aluminiową.
- Wypieczony pozostaw do ostudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!