Surówkę z kapusty urozmaicam o jeden dodatek. Teściowa przecierała oczy, a teraz też tak robi

Surówka w kapusty jest świetnym dodatkiem do obiadu, po który sięga wielu z nas. Nic dziwnego - przygotowuje się ją szybko, jest smaczna, a na dodatek zdrowa. Jeśli nudzą cię tradycyjne przepisy, warto urozmaicić surówkę o ciekawy, na pierwszy rzut oka nietypowy składnik.

Upichcenie surówki z kapusty do obiadu zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą i szybkością w przygotowaniu. I rzeczywiście, tak właśnie jest - czasem wystarczy zaledwie kilka minut, by stworzyć coś pysznego. Okazuje się, że istnieje pewien ciekawy, nietypowy dodatek, po który możesz sięgnąć, by tę surówkę sobie urozmaicić. Na co warto zwrócić uwagę? Będzie zdrowsza i jeszcze lepsza.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić dobrą surówkę z białej kapusty do obiadu? Ja dodaję jeszcze jajka

Choć mało kto to robi, ja co jakiś czas urozmaicam surówkę z kapusty o dodatek gotowanych jajek. Dzięki temu ma więcej białka i smakuje nieco inaczej niż tradycyjna.

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka;
  • pół główki białej kapusty;
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego;
  • biała część pora;
  • 1 marchew;
  • 1 ząbek czosnku;
  • majonez, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój jajka w kostkę i przełóż do miski.
  2. Przekrój pora na pół, pokrój w paski i włóż do sitka. To samo zrób z poszatkowaną kapustą. Zalej warzywa wodą i opłucz.
  3. Marchewkę obierz i starkuj na dużych oczkach, a następnie włóż do miski z jajkami. Dodaj również odcedzoną kapustę i pora.
  4. Wlej do miski jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i majonez do smaku. Dopraw solą, pieprzem, wlej do miski z surówką i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Do czego pasuje surówka z kapusty? Urozmaici wiele dań

Surówka z kapusty, jako tradycyjny dodatek do obiadu może urozmaicić wiele z nich. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie wszelkiego rodzaju mięs - zarówno tych, które przygotowujemy tradycyjnie na podstawie przepisów z kuchni polskiej, jak i do innych, nawet przyrządzanych "orientalnie". W towarzystwie schabowego, mielonego, czy mięsa w sosie własnym, a także prawidłowo przygotowana, nie ma sobie równych.

Więcej o: