Kiedyś jadła je biedota, dziś kuszą turystów. Jak zrobić proziaki? Tak będą puszyste

Kuchnia polska jest bardzo bogata i złożona, a najlepsze potrawy wywodzą się z przepisów, którymi raczyli się wcześniej biedniejsi ludzie, którzy musieli zadowolić się tym, co akurat było pod ręką. Kuchnia każdego regionu ma mnóstwo takich dań, nie inaczej jest w Bieszczadach, gdzie wiele lat temu zamiast pieczywa wypiekano chlebki na prozie. Kiedyś - nic takiego, dziś hit wszystkich podkarpackich restauracji. Jak zrobić proziaki? Musisz zadbać o jedną rzecz, a mianowicie tłuszcz.

Kiedy mówimy o kuchni bieszczadzkiej, na samym początku musimy zdać sobie sprawę, że to kuchnia prosta, łatwa, ale jednocześnie smaczna i pożywna. Królowały ziemniaki, kapusta i grzyby, a ludzi radzili sobie, jak mogli w często trudnych warunkach i w najogólniej rzecz ujmując - biedzie. Właśnie bardzo często bywa tak, że dania "biedoty" z biegiem lat na stałe wpisały się w specyfikę regionu, a co za tym idzie - kuchni. Tak jest między innymi z bieszczadzkimi proziakami. Co to takiego? To małe bułeczki z mąki pszennej i sody wypiekane na blasze bez tłuszczu - to bardzo ważne. Przepis na proziaki jest naprawdę banalny i z powodzeniem zastąpią one bułki śniadaniowe lub inne pieczywo, na przykład do zupy lub gulaszu. Oto przepis, którym przed laty zajadał się każdy bieszczadzki zakapior. 

Zobacz wideo

Proziaki - przepis na bieszczadzkie bułeczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej niskiego typu przemiału, 
  • 1 pełna szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
  • 1 duże jajko,
  • czubata łyżeczka sody, 
  • łyżeczka soli, 
  • szczypta cukru.

Proziaki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, sól i cukier i dokładnie wymieszaj. 
  2. Dodaj jajko i zsiadłe mleko lub kefir. Zacznij mieszać, najpierw za pomocą łyżki, następnie energicznie zagnieć ciasto. Powinno lekko kleić się do rąk.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by lekko spuchło. Następnie wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj ciasto na proziaki na placek i grubości ok. 1,5-2 cm.
  4. Za pomocą szklanki wycinaj bułeczki i smaż je na wolnym ogniu na suchej patelni. Smaż je z obu stron, aż wyraźnie urosną. Możesz także upiec je w piekarniku. Wówczas nagrzej go do 200 stopni i piecz ok. 10-25 minut. 

Proziaki są the best! A dlaczego są takie fantastyczne? Już nawet nie dlatego, że są bardzo tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim dlatego, że są bardzo uniwersalne. Są pyszne same w sobie, prosto z blachy, ale także z dżemem, kwaśną śmietaną, a z masłem czosnkowo-ziołowym to prawdziwy majstersztyk. Jeśli lubisz domowe pieczywo i jednocześnie lubisz kombinować, proziaki są idealne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.