Jak zrobić zupę gulaszową, żeby była treściwa, esencjonalna, aromatyczna i po prostu najlepsza na świecie? Cóż, chyba nie istnieje trudny przepis na jakąkolwiek zupę, nie inaczej jest z zupą gulaszową. Fakt, nie robi się jej kwadrans, lista składników jest dość długa, ale wszystkie niedogodności odchodzą w zapomnienie, kiedy usiądziesz do stołu i zaczniesz raczyć się pyszną potrawą. Co jest ważne w zupie gulaszowej? Oczywiście mięso, ale nie byle jakie.
Kiedyś teściowa ugotowała gulaszową na kurczaku. Na jednym z niedzielnych obiadków, teściowa przyniosła wazę z - jej zdaniem, popisową potrawą. Kiedy zobaczyłam, myślałam, że oczy wyjdą mi z orbit. Dało się zjeść, ale czegoś brakowało.
- wspomina moja znajoma Kasia.
To jak to w końcu jest z tym mięsem? Na jakim mięsie wyjdzie najlepsza gulaszowa? Zasada jest prosta do zapamiętania - pół na pół. Pół części wołowiny, pół części wieprzowiny. A jakie kawałki wybrać? Zarówno w przypadku wołowiny, jak również wieprzowiny polecam karkówkę - najlepiej lekko przerośniętą.
Zupa gulaszowa - na tym mięsie będzie najlepsza
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej,
- 600 g łopatki wołowej,
- 400 g pieczarek,
- 2-3 papryki,
- 1 mała ostra papryczka,
- 500 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2 łyżki koncentratu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 większa marchewka,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano
- słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
- 1 łyżka smalcu,
- łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie),
- posiekana natka lub kolendra do dekoracji.
Zupa gulaszowa - sposób wykonania:
- Zacznij od mięsa. Pokrój je w dość dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
- Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki - nie musisz kroić ich bardzo drobno - najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś posiekaj drobno.
- Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż masło i nie ruszaj go przez jakiś czas.
- Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj - wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę oraz opcjonalnie ocet jabłkowy i podsmażaj chwilę, na mniejszym ogniu.
- Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj) i dodaj oregano. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczą 2 litry.
- Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną.
Wskazówka: Żeby zupa gulaszowa była bardziej treściwa i pożywna, możesz dodać do niej kilka ziemniaków. Wówczas dodaj je wtedy, kiedy mięso już zacznie być miękkie, by warzywa się nie rozgotowały. Ciekawym i smacznym dodatkiem do zupy gulaszowej jest dodatek kilku kiszonych ogórków.