Z taniego warzywa zrobisz najlepszy dżem i sos do pieczeni. Wystarczy patelnia i kilka dodatków

Cebula to warzywo nieskończonego potencjału i wie o tym każdy z nas. Idealna do sałatek, zapiekanek, jako okrasa do kopytek a o genialnym połączeniu pomidora i cebuli nawet nie wspominam. Cebula jak małoktóre warzywo lubi się z mięsem, ale czy wiesz, że z tego taniego warzywa możesz zrobić najlepsze smarowidło do chleba? Jeśli nie, wiele tracisz. Ten przepis zmieni twoje zauroczenie cebulą w ogromną miłość - będzie trochę słodko.

Za co kochamy cebulę? Za smak, za mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie, za przystępną cenę i łatwą dostępność. Może trochę mniej ją kochamy za zapach, który pozostaje nam w ustach po zjedzeniu, ale ten przepis nie przysporzy wam tego problemu. Ba, sprawi, że twoje pieczenie, mięsa oraz kanapki i domowe burgery staną się prawdziwymi dziełami kulinarnymi. Czy zwykła cebula może zdziałać takie rzeczy? Tak, ale nie sama - przyda się cukier i kilka dodatków. Co to za czary? Nie żadne czary, a pyszne konfitura z cebuli. Tak, konfitura z cebuli stoi na podium wśród przepisów z cebulą w roli głównej. 

Zobacz wideo

Weź cebulę, cukier i patelnię - taki dżem to przepychota

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli,
  • 50 g cukru,
  • 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
  • 2 pełne łyżki miodu, 
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz, odrobina kminu.

Uniwersalna konfitura z cebuli - sposób wykonania:

  1. Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, jeśli cebule są duże - w półpiórka.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić. Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu. 
  3. Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - pominna puścić sok. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta. 
  4. Do miękkiej cebuli dodaj miód, wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli. 
  5. Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować. 

Tym sposobem mamy pyszny dżem idealny do wszystkiego tak naprawdę, a tym do dań wytrawnych. Taka konfitura idealnie podkręci smak pieczonych i duszonych mięs. Wystarczy wówczas połączyć ją z niewielką ilością bulionu i dodać do pieczeni. Takiego smaku nie da się opisać - karkówka z cebulą już nie będzie nudna.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.