Za co kochamy cebulę? Za smak, za mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie, za przystępną cenę i łatwą dostępność. Może trochę mniej ją kochamy za zapach, który pozostaje nam w ustach po zjedzeniu, ale ten przepis nie przysporzy wam tego problemu. Ba, sprawi, że twoje pieczenie, mięsa oraz kanapki i domowe burgery staną się prawdziwymi dziełami kulinarnymi. Czy zwykła cebula może zdziałać takie rzeczy? Tak, ale nie sama - przyda się cukier i kilka dodatków. Co to za czary? Nie żadne czary, a pyszne konfitura z cebuli. Tak, konfitura z cebuli stoi na podium wśród przepisów z cebulą w roli głównej.
Weź cebulę, cukier i patelnię - taki dżem to przepychota
Składniki:
- 0,5 kg cebuli,
- 50 g cukru,
- 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
- 2 pełne łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz, odrobina kminu.
Uniwersalna konfitura z cebuli - sposób wykonania:
- Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, jeśli cebule są duże - w półpiórka.
- Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić. Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu.
- Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - pominna puścić sok. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Do miękkiej cebuli dodaj miód, wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
- Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować.
Tym sposobem mamy pyszny dżem idealny do wszystkiego tak naprawdę, a tym do dań wytrawnych. Taka konfitura idealnie podkręci smak pieczonych i duszonych mięs. Wystarczy wówczas połączyć ją z niewielką ilością bulionu i dodać do pieczeni. Takiego smaku nie da się opisać - karkówka z cebulą już nie będzie nudna.