Kiedy szukamy pomysłu na łatwy obiad z piekarnika, na pewno pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam na myśl, jest kurczak. Pałki, ćwiartki lub udka to najczęściej wybierane mięso do pieczenia i nie ma w tym nic dziwnego - pieczony kurczak jest smaczny i mało kto niechętnie go zje. Chyba że mięso wyjdzie gumowate lub suche i wiórowate. Wówczas żujemy mięso bez końca i na siłę przełykamy, a radość z jedzenia jest żadna.
Dziś podpowiemy ci, jak zrobić bardzo soczystego kurczaka, który rozpływa się w ustach, a mięso niemal samo odchodzi od kości. Zapomnij o obsypywaniu kurczaka przyprawami lub gotowymi mieszankami. Włóż mięso do miski, skrop sokiem z cytryny i zalej maślanką. Następnie odłóż go do lodówki na kilka godzin, a następnego dnia masz najlepszego kurczaka bez wychodzenia do restauracji.
Kurczak w maślance - pyszny i soczysty
- 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
- 500 ml maślanki naturalnej,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej),
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz.
Kurczak w maślance - sposób wykonania:
- Kurczaka oczyść i osusz. Następnie lekko oprósz przyprawami i natrzyj przyprawami i czosnkiem. Przełóż do sporej miski.
- Mięso skrop octem jabłkowym (możesz zamienić na sok z cytryny) i uklep mięso, by wszystko się wchłonęło. Następnie zalej całość maślanką.
- Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej.
- Mięso wyjmij z marynaty, ale nie czyść mięsa - powinna lekko otulać każdy kawałek. Następnie włóż mięso do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze kwadrans.
Taki kurczak jest delikatny, soczysty i pełen smaku. Podawaj go z ryżem i warzywami na sposób orientalny (wówczas możesz udekorować go kolendrą) lub po polsku, z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub surówką z marchewki.