Bardzo soczystego kurczaka zrobisz tylko tak. Kluczem jest marynata, ale nie chodzi o przyprawy

Joanna Szumilas
Soczysty kurczak z piekarnika to marzenie niejednej pani domu i niejednego pana domu. Oczywiście to nic trudnego, jeśli ktoś wie, jak się do tego zabrać. Dziś podpowiemy wam jak zrobić naprawdę soczystego i delikatnego kurczaka, a kluczem - co nie dziwi - jest marynata. Ale nie chodzi wcale o odpowiednią kompozycję przypraw. Przyda się popularny napój.

Kiedy szukamy pomysłu na łatwy obiad z piekarnika, na pewno pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam na myśl, jest kurczak. Pałki, ćwiartki lub udka to najczęściej wybierane mięso do pieczenia i nie ma w tym nic dziwnego - pieczony kurczak jest smaczny i mało kto niechętnie go zje. Chyba że mięso wyjdzie gumowate lub suche i wiórowate. Wówczas żujemy mięso bez końca i na siłę przełykamy, a radość z jedzenia jest żadna.

Zobacz wideo

Dziś podpowiemy ci, jak zrobić bardzo soczystego kurczaka, który rozpływa się w ustach, a mięso niemal samo odchodzi od kości. Zapomnij o obsypywaniu kurczaka przyprawami lub gotowymi mieszankami. Włóż mięso do miski, skrop sokiem z cytryny i zalej maślanką. Następnie odłóż go do lodówki na kilka godzin, a następnego dnia masz najlepszego kurczaka bez wychodzenia do restauracji.

Kurczak w maślance - pyszny i soczysty

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia),
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej),
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Kurczak w maślance - sposób wykonania:

  1. Kurczaka oczyść i osusz. Następnie lekko oprósz przyprawami i natrzyj przyprawami i czosnkiem. Przełóż do sporej miski. 
  2. Mięso skrop octem jabłkowym (możesz zamienić na sok z cytryny) i uklep mięso, by wszystko się wchłonęło. Następnie zalej całość maślanką. 
  3. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. 
  4. Mięso wyjmij z marynaty, ale nie czyść mięsa - powinna lekko otulać każdy kawałek. Następnie włóż mięso do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze kwadrans. 

Taki kurczak jest delikatny, soczysty i pełen smaku. Podawaj go z ryżem i warzywami na sposób orientalny (wówczas możesz udekorować go kolendrą) lub po polsku, z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub surówką z marchewki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.