Chłopski garnek, jak sama nazwa wskazuje, jest daniem jednogarnkowym. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele, a praktycznie każdy, kto kiedyś go robił, jest w stanie podzielić się nieco innym przepisem. Co najlepsze, potrawa nie wymaga od nas ogromu zaangażowania i zazwyczaj wystarcza nawet na kilka dni. Jeśli nie masz więc pomysłu na szybki i zdrowy obiad, przygotuj chłopski garnek.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Jakie składniki są potrzebne do chłopskiego garnka? Zdrowy obiad na szybko zasmakuje każdemu
Choć do chłopskiego garnka potrzebujesz sporo składników, zrobienie obiadu wcale nie będzie takie trudne, jak się wydaje. Pamiętaj, że możesz zmodyfikować przepis o mięso i warzywa, które najbardziej lubisz. Oprócz składników podanych niżej, sprawdzi się też na przykład kapusta lub pieczarki. Dzięki temu potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Dobrym pomysłem jest też przeprowadzenie tzw. czyszczenia lodówki i skorzystanie z tego, co akurat w niej masz, bez potrzeby wielkich zakupów.
Składniki:
- 4 kiełbasy śląskie;
- 250 g wędzonego lub surowego boczku;
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze;
- 2 marchewki;
- 1-2 papryki czerwone;
- olej;
- dwie szklanki bulionu;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 400 g ziemniaków;
- sól pieprz, suszone oregano, majeranek, słodka papryka, ostra papryka.
Jak zrobić chłopski garnek? Przepis jest prosty
- W głębokim garnku rozgrzej olej i podsmaż na niewielkim ogniu do wytopienia pokrojony boczek.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż przez około 5-7 minut. Dodaj pokrojoną cebulę i odczekaj kolejne 5 minut. Nie zapomnij o mieszaniu.
- Dodaj niewielką ilość oleju i wrzuć do garnka marchewkę (może być w mniejszych częściach lub pokrojona w plasterki) i pokrojoną paprykę. Po 3 minutach dopraw do smaku.
- Zalej warzywa i mięso gorącym bulionem i zagotuj. Po 5 minutach dorzuć fasolkę i gotuj przez następne 5 minut.
- Na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj wszystko, aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Nie zapomnij, by od czasu do czasu mieszać. Ponownie dopraw do smaku przyprawami i gotowe. Podawaj z pieczywem.