Ciasto bez miksera to najłatwiejszy wypiek, jaki możesz zrobić na weekend. Przepis na ciasto mieszane łyżką jest tak prosty, że jeśli nigdy nie mieliście styczności z domowymi wypiekami, koniecznie zacznijcie od tej receptury. Ciasto mieszane łyżką znam od mojej cioci, która robi najpyszniejsze wypieki w całej rodzinie. I chociaż to ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, to smakuje jak z cukierni. Dodaj do tego ulubione owoce (mogą być z kompotu lub zamień owoce na marmoladę). Oprócz tego weź trochę kefiru, a resztę na pewno masz w domu.
Szybkie ciasto bez miksera - idealne na niedzielę
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka kefiru,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g ulubionych owoców, mogą być mrożone lub z syropu albo kompotu.
Ciasto łyżką mieszane - sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Do miski wbij jajka i utrzyj tłuczkiem je z cukrem na jasną, puszystą masę, Następnie dodaj kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Zacznij wszystko energicznie mieszać, stopniowo dolewając olej. Kiedy uzyskasz już jednolitą, nieco klejącą masę, przelej ją do formy do pieczenia natłuszczonej masłem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Na wierzchu ciasta połóż ulubione owoce. Następnie włóż blaszkę z ciastem do gorącego piekarnika. Piecz przez ok. 50-55 minut.
Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta łyżkę cukru waniliowego lub łyżeczką pasty waniliowej - to świetnie podkręci smak ciasta. Jeśli lubisz domowe wypieki, ale cierpisz na brak czasu lub - brak miksera, ciasto mieszane łyżką jest idealne.