Ciasto na naleśniki robię po swojemu. Starsze gospodynie łapią się za głowę. "Bój się Boga!"

Ciasto na naleśniki to jeden z przepisów, które każdy zna na pamięć. Ja jednak robię je trochę inaczej. Pokazałam je kiedyś babci - zbladła i złapała się za głowę. Jednak spróbowała i bardzo jej smakowały. Dodaję zdrowy składnik.

Wszyscy kochamy naleśniki i nie wydaje mi się, by na świecie żyła chociaż jedna osoba, która ich nie lubi. Możesz nie lubić naleśników z serem, ale na pewno lubisz z dżemem, kurczakiem lub zapiekane w pomidorach. Przepis na ciasto na naleśniki jest prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa, jednak jeśli klasyczny przepis na naleśniki ci się nieco znudzi, spróbuj zrobić "naleśniki shrekowe". Do ciasta na naleśniki dodaję zmiksowany szpinak - smakują idealnie, a z dodatkiem serka i wędzonego łososia są moim popisowym daniem. Nawet babci smakują - nie musi do jedzenia wkładać protezy, są tak delikatne. 

Zobacz wideo

Ciasto na naleśniki - z zielonym dodatkiem wychodzą najlepsze

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • garść świeżego młodego szpinaku (ok. 100 g),
  • 3 niewielkie jajka,
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Zielone naleśniki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie opłucz i osusz szpinak. 
  2. Szpinak przełóż do miski, dodaj mleko oraz wodę. Za pomocą blendera ręcznego całość zmiksuj. Następnie dodaj jajka, sól oraz mąkę i ponownie zmiksuj na gładkie, jednolite, ale niezbyt gęste ciasto. 
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na kilka-kilkanaście minut, bu gluten zawarty w mące związał składniki - dzięki temu naleśniki będą delikatne i elastyczne. 
  4. Kiedy ciasto na naleśniki już odpocznie, możesz zabierać się za smażenie. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na zielone naleśniki i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. 

Takie niecodzienne naleśniki to smaczna i przyjemna odmiana, która idealnie sprawdzi się na obiad bez mięsa, z mięsem lub na przekąskę do pracy i szkoły. Idealnie smakują z pastą jajeczną lub zapieczone z serkiem topionym i szynką. To także świetny trik na przemycanie zdrowych warzyw do posiłków najmłodszych, którzy krzywią się na szpinak.

Więcej o: