Jest niezastąpiona na kanapki i może postać kilka miesięcy. To domowa kiełbasa do słoików

Domowe specjały od zawsze są cenione i sprawiają, że można je jeść łyżkami. Spod naszych rąk można zasmakować nie tylko dań obiadowych, a także wędlin i kiełbas. Zrobienie ich raz gwarantuje, że nie kupi się ich nigdy więcej w sklepie. Jak więc je zrobić? Podpowiadamy.

Domowe konserwy wypadają bezkonkurencyjnie na tle sklepowych produktów. Warto więc zrobić ich spory zapas, który będziemy trzymać w spiżarni. Dzięki niemu nie trzeba wychodzić z domu, by zjeść coś naprawdę pysznego. Z tego mięsa wychodzi ona najlepiej na świecie. Ważne są również dodatki.

Zobacz wideo Bagietki z kiełbaską i jajkiem

Zamiast kupować wędliny i konserwy w sklepie, polecamy wykonać je samodzielnie w domu. Dzięki temu wiemy, co jemy, a to sprawia, że są one jeszcze lepsze. Zrób od razu kilka słoików i dzięki temu zapełnij spiżarnię po brzegi. Takie mięso w słoikach jest również idealne na sytuacje awaryjne. Jego swojski smak i aromat bije wszystko inne na głowę.

Przepis na domową wędlinę ze słoika

Składniki

  • 2 kg piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść i osusz. Następnie pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
  2. Do mięsa wsyp sól, pieprz, żelatynę, majeranek i czosnek. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek był tym oblepiony.
  3. Każdy słoik przemyj i wyparz, upewnij się również, że jest on odpowiednio dobrze wysuszony. Do każdego naczynia włóż po 3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
  4. Następnie do słoików przenieś kawałki kurczaka i ułóż je w nim dość ciasno. Układamy je do 3/4 wysokości naczynia.
  5. Słoiki mocno zakręć i ułóż w większym garnku. Do garnka wlej wodę, powinna sięgać 3/4 wysokości słoików. Ustaw garnek na wolnym ogniu i gotuj wszystko około 60 minut. Po tym czasie pozostaw wszystko do wystudzenia. Następnego dnia powtórz proces. Przechowuj wędlinę w chłodnym miejscu, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.