Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika

Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest niezwykle pyszny i zawładnie naszymi sercami.

Karmel to jedno z tych smaków, które potrafią podbić serce miłośnika słodyczy. Dziś chcemy pokazać ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu. Nie tylko rozpływa się w ustach, ale również wzbudza uczucie przyjemności od pierwszego kęsa. Gdy zjadłam je po raz pierwszy, wiedziałam, że muszę otworzyć je w domu.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

To ciasto karmelowe to wręcz deser idealny. Jego wilgotność, delikatność i intensywny smak sprawiają, że staje się ono słodyczą na każdą okazję. Bez wątpienia przyciągnie uwagę twoich najbliższych. Do jego zrobienia możesz użyć już gotowej masy karmelowej, lub samodzielnie zrobionego karmelu. W obu przypadkach wychodzi ono znakomicie.

Przepis na ciasto karmelowa

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli, 
  • 200 g masła,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 300 ml gotowej masy karmelowej,
  • opakowanie herbatników.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę natłuść masłem  i posyp niewielką ilością mąki, aby ciasto łatwo się z niej wyjmowało.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wsyp sól.
  3. Teraz czas na połączenie mokrych składników. Do miski wrzuć masło i ubij je na jasną masę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Na sam koniec wlej ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj.
  4. Gdy wszystkie składniki są już wymieszane, czas na połączenie ich w całość. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, na sam koniec wlej mleko i dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej masy. Wlej również kwaśną śmietanę i ponownie zamieszaj.
  5. Do tak powstałej masy dodaj gotową masę karmelową. Wmieszaj ją do całości.
  6. Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Następnie wylej na nie powstałą masę. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz wszystko około 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw je do wystudzenia. Możesz podawać je z porcją lodów, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.