-
Haps
-
Jak przygotować
- Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest niezwykle pyszny i zawładnie naszymi sercami.
Karmel to jedno z tych smaków, które potrafią podbić serce miłośnika słodyczy. Dziś chcemy pokazać ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu. Nie tylko rozpływa się w ustach, ale również wzbudza uczucie przyjemności od pierwszego kęsa. Gdy zjadłam je po raz pierwszy, wiedziałam, że muszę otworzyć je w domu.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!
To ciasto karmelowe to wręcz deser idealny. Jego wilgotność, delikatność i intensywny smak sprawiają, że staje się ono słodyczą na każdą okazję. Bez wątpienia przyciągnie uwagę twoich najbliższych. Do jego zrobienia możesz użyć już gotowej masy karmelowej, lub samodzielnie zrobionego karmelu. W obu przypadkach wychodzi ono znakomicie.
Przepis na ciasto karmelowa
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 200 g masła,
- 250 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 250 ml mleka,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 300 ml gotowej masy karmelowej,
- opakowanie herbatników.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę natłuść masłem i posyp niewielką ilością mąki, aby ciasto łatwo się z niej wyjmowało.
- Do większej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wsyp sól.
- Teraz czas na połączenie mokrych składników. Do miski wrzuć masło i ubij je na jasną masę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Na sam koniec wlej ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj.
- Gdy wszystkie składniki są już wymieszane, czas na połączenie ich w całość. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, na sam koniec wlej mleko i dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej masy. Wlej również kwaśną śmietanę i ponownie zamieszaj.
- Do tak powstałej masy dodaj gotową masę karmelową. Wmieszaj ją do całości.
- Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Następnie wylej na nie powstałą masę. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz wszystko około 45 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw je do wystudzenia. Możesz podawać je z porcją lodów, smacznego!