• Link został skopiowany

Gdy nie mam w domu słodkości, zawsze sięgam po ten przepis. Te ciasteczka są obłędne i zdrowe

Połączenie zdrowych przekąsek ze słodkimi dodatkami chyba lubi każdy. Te ciasteczka łączą w sobie to wszystko, dlatego tak wiele osób postanawia je wykonać. Ja również po nie sięgam, gdy tylko mam okazję.
Ciastka owsiane (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-brigitte-tohm

Łączenie zdrowych składników ze słodkimi dodatkami to bardzo częste zachowanie. Dzięki temu można zjeść smacznie i mieć poczucie, że nie do końca się zapychamy czymś niezdrowym. Dziś chcemy pokazać, jak połączyć składniki, by wyszły pyszne ciasteczka owsiane.

Zobacz wideo Bananowo-owsiane muffiny. Już nigdy więcej nie zjesz innej wersji tego deseru

Proste i zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem czekolady i miodu to przykład, jak można cieszyć się smakiem, nie rezygnując z korzyści dla zdrowia. Prosty przepis i naturalne składniki sprawiają, że są one idealnym wyborem na szybką przekąskę lub deser.

Przepis na ciasteczka owsiane

Składniki

  • 350 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 150 g miodu,
  • jajko,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, przesianą mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. W innej misce wymieszaj miód, jajko i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając delikatnie łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Dodaj pokrojoną na drobno gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kawałki.
  5. Za pomocą łyżki formuj małe kulki ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy między nimi.
  6. Spłaszcz delikatnie każdą kulkę ciasta widelcem lub dłonią, aby uzyskać kształt ciasteczka.
  7. Piecz ciastka w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi będą lekko złociste.
  8. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej o: