Gdy nie mam w domu słodkości, zawsze sięgam po ten przepis. Te ciasteczka są obłędne i zdrowe

Połączenie zdrowych przekąsek ze słodkimi dodatkami chyba lubi każdy. Te ciasteczka łączą w sobie to wszystko, dlatego tak wiele osób postanawia je wykonać. Ja również po nie sięgam, gdy tylko mam okazję.

Łączenie zdrowych składników ze słodkimi dodatkami to bardzo częste zachowanie. Dzięki temu można zjeść smacznie i mieć poczucie, że nie do końca się zapychamy czymś niezdrowym. Dziś chcemy pokazać, jak połączyć składniki, by wyszły pyszne ciasteczka owsiane.

Zobacz wideo Bananowo-owsiane muffiny. Już nigdy więcej nie zjesz innej wersji tego deseru

Proste i zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem czekolady i miodu to przykład, jak można cieszyć się smakiem, nie rezygnując z korzyści dla zdrowia. Prosty przepis i naturalne składniki sprawiają, że są one idealnym wyborem na szybką przekąskę lub deser.

Przepis na ciasteczka owsiane

Składniki

  • 350 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 150 g miodu,
  • jajko,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, przesianą mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. W innej misce wymieszaj miód, jajko i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając delikatnie łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Dodaj pokrojoną na drobno gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kawałki.
  5. Za pomocą łyżki formuj małe kulki ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy między nimi.
  6. Spłaszcz delikatnie każdą kulkę ciasta widelcem lub dłonią, aby uzyskać kształt ciasteczka.
  7. Piecz ciastka w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi będą lekko złociste.
  8. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej o: