Mogą zastąpić frytki, a przygotowanie jest banalnie proste. Tej przekąsce nic nie dorówna

Frytki to bardzo popularny dodatek obiadowy, a także samodzielna przekąska. Podaje się je z różnymi dodatkami, a do tego mogą być zrobione z różnych ziemniaków. Dziś chcemy pokazać, że można bardzo łatwo je zastąpić. Ten prosty przepis wszystko wyjaśni.

Jestem miłośniczką ziemniaków i mogłabym je jeść pod każdą formą. Nieważne, co będzie z nich robione, ja będę się zachwycać. W tym przypadku nie było inaczej. Gdy tylko poznałam ten przepis od razu pobiegłam do kuchni, by go zrobić. Tak świetnych ziemniaków dawno nie jadłam, a to zasługa połączenia składników.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Paluszki ziemniaczane to nie tylko kartofle. To również pieczarki i czosnek, które komponują się z sobą i tworzą interesujące połączenie smakowe. Masę ziemniaczaną formuje się na kształt grubszych frytek, obtacza się w bułce tartej i wysmaża. Dzięki takiej obróbce są one chrupiące. Podaje się je z ulubionymi dodatkami, lub jako element dania obiadowego.

Przepis na paluszki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie zdejmij z ognia, odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy staną się chłodne, przeciśnij je przez praskę.
  2. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj do uzyskania złotego koloru. Następnie dorzuć pieczarki i trzymaj na ogniu przez kilka chwil, co jakiś czas mieszaj. Nadmiar wody powinien w tym czasie wyparować. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.
  4. Wysmażone składniki wrzuć do ziemniaków, wbij również jajka i wsyp łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  5. Z powstałej masy formuj grubsze paluszki, każdy z nich obtocz w bułce tartej. Gotowe układaj na rozgrzanym oleju i smaż na złoto.
  6. Przygotowane paluszki serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: