Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na coś pysznego i klasycznego. Przepis na zupę ogórkową jest prosty - możesz ugotować ją na rosole, ale także na dowolnym wywarze. Mój tata robi najlepszą zupę ogórkową w rodzinie. Stawia na wywar z żeberek wieprzowych i z ogórkami, cebulą i marchewką robi jedną rzecz. Podsmaża je na maśle, a dzięki temu zupa smakuje obłędnie. Niby nic takiego, a smak zmienia się całkowicie.
Zupa ogórkowa - przepis
Składniki:
- ok. 700 g żeberek wieprzowych,
- włoszczyzna: dwie większe marchewki, dwie pietruszki, por, kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- koperek,
- litrowy słoik ogórków kiszonych i woda z ogórków,
- czubata łyżka chrzanu (opcjonalnie),
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- łyżka masła.
Zupa ogórkowa - sposób wykonania:
- Mięso podziel na kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny i dodaj kilka listków laurowych oraz 6-8 kulek ziela angielskiego.
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy będzie już miękkie, dodaj odrobinę soli. Na tym etapie możesz dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórki pokrój lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj starte na tarce ogórki i podsmażaj przez 5-7 minut.
- Podsmażone warzywa dodaj do zupy i gotuj kilka minut. Następnie. Dopraw pieprzem i chrzanem. Gotuj jeszcze kilka minut i w razie ochoty, zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Taka zupa to pychota nad pychoty. Jak masz ochotę, możesz ugotować ją na kurczaku, kaczce lub indyku, pamiętaj jednak, że najlepsza ogórkowa to wywar, owszem - ale liczą się pyszne, kwaśne ogórki. Im kwaśniejsze, tym lepsze.