Rogaliki to świetny pomysł na przekąskę do pracy lub słodki deser do popołudniowej kawy bądź herbaty. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem pysznego nadzienia tworzą rarytas, któremu trudno się oprzeć. Jak je zrobić? Podpowiadamy poniżej!
Siostra Anastazja od wielu lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyśmienite dania obiadowe oraz desery. Na jej stronie internetowej można znaleźć m.in. prostą recepturę na słodkie, chrupiące i delikatne rogale. Swoją wyjątkową konsystencję zawdzięczają składnikom na ciasto. Trzymaj się odpowiednich proporcji, a już wkrótce będziesz się zajadać kruchymi słodkościami.
Składniki:
Zacznij od wymieszania w misce drożdży ze śmietaną i cukrem. Połączone składniki zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie rozczyn drożdżowy zacznie pracować. W kolejnym kroku przesiej mąkę przez sitko do dużej miski. Dodaj masło oraz rozczyn, a następnie zmiksuj wszystko do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję.
Uformuj z masy kulę, po czym owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdy z fragmentów dokładnie rozwałkuj, a w dalszej kolejności pokrój na osiem trójkącików.
Na środek każdego kawałka wyłóż odrobinę ulubionej marmolady lub kremu czekoladowego. Zroluj ciasto z nadzieniem, zaczynając od szerszej strony. Gotowe rogaliki połóż końcówką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z przekąskami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Na koniec wystarczy już tylko poczekać, aż ostygną i oprószyć je cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem. Smacznego!