Przepis na obłędne rogaliki. Siostra Anastazja ma sposób na to, by wyszły chrupiące i delikatne

Domowe rogaliki z przepisu siostry Anastazji to doskonałe połączenie krucho-drożdżowego ciasta i wyśmienitego nadzienia. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a liczba potrzebnych składników - wyjątkowo krótka.

Rogaliki to świetny pomysł na przekąskę do pracy lub słodki deser do popołudniowej kawy bądź herbaty. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem pysznego nadzienia tworzą rarytas, któremu trudno się oprzeć. Jak je zrobić? Podpowiadamy poniżej!

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Słynna zakonnica ma sprawdzony sposób na rogaliki. Cały sekret leży w cieście

Siostra Anastazja od wielu lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyśmienite dania obiadowe oraz desery. Na jej stronie internetowej można znaleźć m.in. prostą recepturę na słodkie, chrupiące i delikatne rogale. Swoją wyjątkową konsystencję zawdzięczają składnikom na ciasto. Trzymaj się odpowiednich proporcji, a już wkrótce będziesz się zajadać kruchymi słodkościami.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 180 g śmietany 18 proc.,
  • 200 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 14 g drożdży suszonych instant,
  • dodatkowo: marmolada lub krem czekoladowy jako nadzienie.

Kruche rogaliki z przepisu siostry Anastazji. Sposób wykonania

Zacznij od wymieszania w misce drożdży ze śmietaną i cukrem. Połączone składniki zakryj ściereczką  i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie rozczyn drożdżowy zacznie pracować. W kolejnym kroku przesiej mąkę przez sitko do dużej miski. Dodaj masło oraz rozczyn, a następnie zmiksuj wszystko do połączenia składników. Uzyskane ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. 

Uformuj z masy kulę, po czym owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdy z fragmentów dokładnie rozwałkuj, a w dalszej kolejności pokrój na osiem trójkącików. 

Na środek każdego kawałka wyłóż odrobinę ulubionej marmolady lub kremu czekoladowego. Zroluj ciasto z nadzieniem, zaczynając od szerszej strony. Gotowe rogaliki połóż końcówką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z przekąskami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Na koniec wystarczy już tylko poczekać, aż ostygną i oprószyć je cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem. Smacznego!

Więcej o: