Siostra Anastazja serwuje takie ciasto, że niebo w gębie. Układa krakersy, wylewa masę i prawie gotowe

Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów. Jednym z tych, który jest szczególnie warty uwagi, jest przepis na ciasto migdałowe. Dawno nie jadłam tak pysznego deseru. Po prostu niebo w gębie.

Ciasto migdałowe siostry Anastazji nie wymaga pieczenia, więc to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają piekarnika lub zazwyczaj mają problem z przygotowaniem takich ciast. Migdałowca robi się bardzo szybko, a na koniec wystarczy odstawić go do lodówki. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Migdałowiec - przepis siostry Anastazji. Tak pysznego ciasta bez pieczenia chyba nie jadłam 

Siostra Anastazja w swoich książkach dzieli się wieloma wspaniałymi przepisami. Ostatnio trafiłam na przepis na migdałowca bez pieczenia, który mojej rodzinie bardzo posmakował. Przygotowanie okazało się bardzo proste, a fakt, że ciasta nie trzeba piec w piekarniku, jest dla mnie strzałem w dziesiątkę. 

Składniki: 

  • 2 duże paczki krakersów
  • 400 g masy kajmakowej z puszki, 
  • 1 l mleka, 
  • 1 szklanka mąki tortowej, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 
  • 250 g masła, 
  • 400 ml śmietanki 36 proc., 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżka żelatyny, 
  • 100 g płatków migdałowych

Migdałowiec bez pieczenia - prosty przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, cukier i masło. Wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż powstanie gładka masa.  
  2.  Do tej mieszanki wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do gorącego mleka. Następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na dno formy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy krakersy. Rozprowadzamy masę i kładziemy kolejną warstwę krakersów. 
  3. Zabieramy się za kolejny krok. Wykładamy na krakersy przestudzoną masę budyniową i znów przykrywami krakersami.  
  4. Żelatynę rozpuszczamy w ? szklanki ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do naczynia i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.  
  5. Na ciasto wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.