Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów. Jednym z tych, który jest szczególnie warty uwagi, jest przepis na ciasto migdałowe. Dawno nie jadłam tak pysznego deseru. Po prostu niebo w gębie.
fot. Facebook/Siostra Anastazja, fot. w tle istock/A_Lein
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto migdałowe siostry Anastazji nie wymaga pieczenia, więc to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają piekarnika lub zazwyczaj mają problem z przygotowaniem takich ciast. Migdałowca robi się bardzo szybko, a na koniec wystarczy odstawić go do lodówki.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Migdałowiec - przepis siostry Anastazji. Tak pysznego ciasta bez pieczenia chyba nie jadłam
Siostra Anastazja w swoich książkach dzieli się wieloma wspaniałymi przepisami. Ostatnio trafiłam na przepis na migdałowca bez pieczenia, który mojej rodzinie bardzo posmakował. Przygotowanie okazało się bardzo proste, a fakt, że ciasta nie trzeba piec w piekarniku, jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Migdałowiec bez pieczenia - prosty przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, cukier i masło. Wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
Do tej mieszanki wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do gorącego mleka. Następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na dno formy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy krakersy. Rozprowadzamy masę i kładziemy kolejną warstwę krakersów.
Zabieramy się za kolejny krok. Wykładamy na krakersy przestudzoną masę budyniową i znów przykrywami krakersami.
Żelatynę rozpuszczamy w ? szklanki ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do naczynia i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego!