Wszyscy to kochają, a tak rzadko robią. To pyszne danie, a nawet nie trzeba go gryźć

Szybki i tani obiad to nie tylko ziemniaki. Jeśli chcesz zjeść coś pysznego bez rujnowania zawartości portfela, czas najwyższy przypomnieć sobie przysmak z dzieciństwa. Jak zrobić ryż z jabłkami? Łatwizna.

W szkolnych i przedszkolnych stołówkach w piątek najczęściej królowała ryba, albo pyszna, słodka paciajka, którą uwielbiał dosłownie każdy. Ryż z jabłkami to jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad, a jego wykonanie zajmuje kilka chwil. To danie tak fantastyczne, że nie wolno o nim zapomnieć, zwłaszcza kiedy nie lubimy wydawać kroci na jedzenie. Ryż jest tani, jabłka są tanie, a ten smak jest więcej wart niż grube miliony. 

Zobacz wideo

Ryż z jabłkami - przepis na tani obiad

Składniki:

  • 2 szklanki sypkiego ryżu,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 średnie jajka, 
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki, 
  • 2 czubate łyżki masła,
  • czubata łyżka cukru, 
  • pół łyżki cynamonu.

Ryż z jabłkami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Kiedy zacznie się pienić, wsyp cukier. Wymieszaj i podsmażaj, aż ziarenka zaczną się szklić. Następnie zalej ryż litem wody i delikatnie osól. 
  2. Gotuj na średniej mocy palnika, aż ryż będzie al dente. Powinien wchłonąć znaczą część wody, jeśli wody zostało, odlej ją. 
  3. Jajka roztrzep i dodaj do ryżu (musisz jednak chwilę poczekać, aż ryż ostygnie, bo inaczej jajka się zetną). 
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do ryżu, dopraw cukrem i cynamonem i zalej śmietanką. Dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne i jego wnętrze nasmaruj masłem. 
  5. Ryż z jabłkami przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-45 minut. 

To idealny obiad dla każdego, w tym dla osób, które mają problemy z gryzieniem - np, dla każdego, kto nie ma... zębów. Prawda jest taka, że ryż z jabłkami smakuje świetnie zawsze i jeśli nie chcesz robić tego dania na obiad, zrób je na kolację.

Więcej o: