W szkolnych i przedszkolnych stołówkach w piątek najczęściej królowała ryba, albo pyszna, słodka paciajka, którą uwielbiał dosłownie każdy. Ryż z jabłkami to jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad, a jego wykonanie zajmuje kilka chwil. To danie tak fantastyczne, że nie wolno o nim zapomnieć, zwłaszcza kiedy nie lubimy wydawać kroci na jedzenie. Ryż jest tani, jabłka są tanie, a ten smak jest więcej wart niż grube miliony.
Ryż z jabłkami - przepis na tani obiad
Składniki:
- 2 szklanki sypkiego ryżu,
- 1,5 kg jabłek,
- 2 średnie jajka,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- 2 czubate łyżki masła,
- czubata łyżka cukru,
- pół łyżki cynamonu.
Ryż z jabłkami - sposób wykonania:
- Przygotuj szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Kiedy zacznie się pienić, wsyp cukier. Wymieszaj i podsmażaj, aż ziarenka zaczną się szklić. Następnie zalej ryż litem wody i delikatnie osól.
- Gotuj na średniej mocy palnika, aż ryż będzie al dente. Powinien wchłonąć znaczą część wody, jeśli wody zostało, odlej ją.
- Jajka roztrzep i dodaj do ryżu (musisz jednak chwilę poczekać, aż ryż ostygnie, bo inaczej jajka się zetną).
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do ryżu, dopraw cukrem i cynamonem i zalej śmietanką. Dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne i jego wnętrze nasmaruj masłem.
- Ryż z jabłkami przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-45 minut.
To idealny obiad dla każdego, w tym dla osób, które mają problemy z gryzieniem - np, dla każdego, kto nie ma... zębów. Prawda jest taka, że ryż z jabłkami smakuje świetnie zawsze i jeśli nie chcesz robić tego dania na obiad, zrób je na kolację.