Co zrobić z ziemniaków na obiad? Najlepiej tradycyjną potrawę prosto ze Śląska. Rozgrzewa i syci

Kartoflak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. Rozgrzewające danie z warzywami, boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami to doskonały pomysł na prosty, pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Podpowiadamy.

Kartoflak to śląska odmiana tradycyjnej babki ziemniaczanej. To wyśmienite połączenie warzyw, mięsa i przypraw, które śmiało można podać zarówno na obiad, jak i kolację. Jego przygotowanie jest dość proste, a co najlepsze - pozwala na zagospodarowanie jedzeniem zalegającym w lodówce. Jeśli nie wiesz, co zrobić z cebulą, czosnkiem, boczkiem i jajkami, to poniższy przepis zdecydowanie ci się przyda.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Śląski kartoflak to pyszne połączenie ziemniaków, mięsa i przypraw. W sam raz na szybki obiad

Śląska babka ziemniaczana z pewnością nie należy do dań niskokalorycznych, jednak doskonale nadaje się na pożywny posiłek, który dostarczy sił i energii na wiele godzin. Warto podkreślić, że przepis można bez problemu dostosować do swoich preferencji smakowych. Możesz użyć mniej cebuli lub więcej czosnku - decyzja należy do ciebie!

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 150 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 60 g słoniny,
  • 5 jajek,
  • 3 duże cebule,
  • pół główki czosnku,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz.

Babka kartoflowa, czyli danie kuchni śląskiej. Sposób wykonania

Zacznij od wytopienia na patelni słoniny. Dodaj boczek oraz pokrojoną kiełbasę i delikatnie wszystko podsmaż, do lekkiego zarumienienia. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę, a następnie dorzuć do słoniny z mięsem. Smaż całość przez kolejne kilka minut.

W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki, po czym zetrzyj je na tarce, odciśnij z nadmiaru wody, którą następnie przelej do miseczki. Kiedy płyn chwile odstanie, wylej go, zostawiając jedynie osadzoną na dnie skrobię. Przełóż ją do ziemniaków i połącz z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.

Rozbij jajka, a potem oddziel białka od żółtek. Do masy ziemniaczanej dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słoninę z dodatkami. Dopraw składniki majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Białka ubij na pianę, po czym przelej ją do masy z ziemniaków. Delikatnie wszystko wymieszaj, a powstałe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Zapiekaj babkę przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec pokrój gotowego kartoflaka i zaserwuj go na ciepło lub zimno. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.