Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że jego zrobienie zakończy się kulinarną katastrofą.
Fot. Shutterstock, Esin Deniz
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnię włoską zachwala cały świat. Przez niektórych uważana jest za najlepszą pod słońcem i deklasuje polskie specjały. Nie można zaprzeczyć, że delikatna pizza i aromatyczne makarony nie znajdują się w naszych sercach. Przy najbliższej okazji zazwyczaj po to sięgamy i objadamy się do pełna. Ten przepis na pewno zna każdy, a jego prosta receptura tylko zachęca do zrobienia.
REKLAMA
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Spaghetti z pomidorowym sosem i dodatkiem pulpetów to klasyk nad klasykami. Wykonanie jest tak banalnie proste, że poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. By sos miał pełniejszy i bardziej aromatyczny smak, dodaj do niego niewielką ilość cukru. Dzięki temu pomidory będą bardziej wyczuwalne.
Przepis na spaghetti z klopsami
Składniki
300 g makaronu spaghetti,
500 g mięsa mielonego wołowego,
jajko,
100 g bułki tartej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
cebula,
400 g przecieru pomidorowego,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka suszonego tymianku,
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie klopsów. Do większej miski wrzuć mielone mięso, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, połowę posiekanego czosnku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Z tak powstałej masy mięsnej formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzucaj pulpety i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
Na tej samej patelni podsmaż drugą część czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotuj sos przez kilka minut, aby składniki się połączyły, a całość była gęstsza.
Gdy sos stanie się odpowiednio gęsty, wrzuć do niego przygotowane klopsy. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Makaron podawaj oblany sosem, wierzch możesz posypać posiekanymi ziołami.