Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy

Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że jego zrobienie zakończy się kulinarną katastrofą.

Kuchnię włoską zachwala cały świat. Przez niektórych uważana jest za najlepszą pod słońcem i deklasuje polskie specjały. Nie można zaprzeczyć, że delikatna pizza i aromatyczne makarony nie znajdują się w naszych sercach. Przy najbliższej okazji zazwyczaj po to sięgamy i objadamy się do pełna. Ten przepis na pewno zna każdy, a jego prosta receptura tylko zachęca do zrobienia.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Spaghetti z pomidorowym sosem i dodatkiem pulpetów to klasyk nad klasykami. Wykonanie jest tak banalnie proste, że poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. By sos miał pełniejszy i bardziej aromatyczny smak, dodaj do niego niewielką ilość cukru. Dzięki temu pomidory będą bardziej wyczuwalne.

Przepis na spaghetti z klopsami

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie klopsów. Do większej miski wrzuć mielone mięso, jajko, bułkę tartą, posiekaną  natkę pietruszki, połowę posiekanego czosnku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. Z tak powstałej masy mięsnej formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzucaj pulpety i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drugą część czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotuj sos przez kilka minut, aby składniki się połączyły, a całość była gęstsza.
  4. Gdy sos stanie się odpowiednio gęsty, wrzuć do niego przygotowane klopsy. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Makaron podawaj oblany sosem, wierzch możesz posypać posiekanymi ziołami.
Więcej o: