-
Haps
-
Jak przygotować
- Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że jego zrobienie zakończy się kulinarną katastrofą.
Kuchnię włoską zachwala cały świat. Przez niektórych uważana jest za najlepszą pod słońcem i deklasuje polskie specjały. Nie można zaprzeczyć, że delikatna pizza i aromatyczne makarony nie znajdują się w naszych sercach. Przy najbliższej okazji zazwyczaj po to sięgamy i objadamy się do pełna. Ten przepis na pewno zna każdy, a jego prosta receptura tylko zachęca do zrobienia.
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Spaghetti z pomidorowym sosem i dodatkiem pulpetów to klasyk nad klasykami. Wykonanie jest tak banalnie proste, że poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. By sos miał pełniejszy i bardziej aromatyczny smak, dodaj do niego niewielką ilość cukru. Dzięki temu pomidory będą bardziej wyczuwalne.
Przepis na spaghetti z klopsami
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie klopsów. Do większej miski wrzuć mielone mięso, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, połowę posiekanego czosnku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Z tak powstałej masy mięsnej formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzucaj pulpety i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
- Na tej samej patelni podsmaż drugą część czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotuj sos przez kilka minut, aby składniki się połączyły, a całość była gęstsza.
- Gdy sos stanie się odpowiednio gęsty, wrzuć do niego przygotowane klopsy. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Makaron podawaj oblany sosem, wierzch możesz posypać posiekanymi ziołami.