Kotlety to nieodłączny element klasycznego obiadu. Robi się je z różnego mięsa, a także podaje z oryginalnymi dodatkami. Dziś chcemy pokazać, że polane aromatycznym sosem mogą przebić smakiem tradycyjne schabowe. Ten przepis jest bardzo prosty.
Fot. Shutterstock, Ratov Maxim
REKLAMA
REKLAMA
Cotygodniowe przygotowywanie kotletów schabowych może już być nużącym zajęciem. Jednak takie kawałki mięsa są przez nas najbardziej lubiane. By nie do końca odchodzić od tego przepisu, a dalej zaskoczyć bliskich czymś nowym, warto wykorzystać tę recepturę.
REKLAMA
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Przepis, który przedstawiamy nie wieje nudą. Głównym składnikiem jest mięso wieprzowe podzielona na mniejsze kawałki. Plastry panieruje się prawie tak samo jak klasycznego schabowego, jednak jest jedna zmiana. Do bułki tartej dodaje się odrobinę parmezanu. Oprócz tego przed podaniem oblewa się kotlety parmezanowym sosem. Dzięki temu tworzy się klasyka, z nutą oryginalności.
Przepis na kotlety wieprzowe w parmezanowym sosie
Składniki na kotlety
4 plastry wieprzowe,
150 g mąki pszennej,
2 jajka.
200 g bułki tartej.
Składniki na sos
200 g startego parmezanu,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
250 ml bulionu,
150 ml śmietanki kremówki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Plastry wieprzowe delikatnie rozbij za pomocą tłuczka i obsyp je z każdej strony solą i pieprzem.
W jednej misce umieść mąkę pszenną, w drugiej roztrzep jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą wymieszaną z dwoma łyżkami parmezanu.
Rozbite mięso najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach, a na koniec obtocz w mieszance bułki tartej z parmezanem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor. Następnie przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Teraz czas na przygotowanie sosu. W garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i lekko smaż, cały czas mieszając, aż uzyskasz rumianą pastę. Stopniowo wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec wsyp całą resztę parmezanu i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
Gotowe kotlety podawaj z przygotowanym sosem, polewając je obficie. Przed podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki.