Anielskie ruchańce to tradycyjny przysmak z Warmii. Przypadnie ci do gustu, bo jest puszysty i słodki

Kuchnia polska może nas zaskakiwać każdego dnia. Robi to nie tylko oryginalnymi smakami, a także nazwami potraw. Anielskie ruchańce się do tego oczywiście zaliczają. Co się kryje po taką nazwą? To pyszne, słodkie i puszyste placuszki.

Anielskie ruchańce to racuchy drożdżowe, które wywodzą się z Aniołowa, które leży w gminie Pasłęk. W 2013 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. I do dziś dzień wystawiane są na festynach, jarmarkach i kiermaszach jako przysmak regionalny. Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo, a także określeniu "ruszania się" i skwierczenia ciasta podczas smażenia.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Ruchańce to połączenie racuchów i pączków. Smaży się je na głębokim oleju i można podawać je z wieloma dodatkami. Niektórzy serwują je z dżemem i cukrem pudrem, inni wolą wersje wytrawne.

Przepis na anielskie ruchańce

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml letniego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do większej miski i na środku zrób wgłębienie. Wlej do niego połowę podgrzanego mleka, cukier, sól i wrzuć pokruszone drożdże. Delikatnie zamieszaj i odstaw na około 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu, do składników dodaj pozostałą ilość mleka, rozpuszczone masło i oddzielone od białek żółtka. Ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Białka przenieś do miseczki i za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę. Przenieś je do reszty składników, wlej również łyżeczkę octu i energicznie wmieszaj. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Odstaw je na około 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości.
  4. Do garnka wlej obfitą ilość oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Za pomocą łyżki porcjuj powstałe ciasto i wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Przed podaniem obsyp ruchańce cukrem pudrem. Możesz je również podawać z domowymi konfiturami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.