Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad

Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i do tego szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają od jakiegoś czasu w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.

Po weekendzie nasze siły do gotowania mogą być na minimalnym poziomie. Oznacza to, że najlepiej sięgnąć po przepisy, które nie będą od nas oczekiwać skomplikowanego i długiego przygotowania. Takim daniem są na pewno różnego rodzaju zapiekanki. Dzięki nim można pozbyć się większości składników z lodówki i zrobić obiad na kilka dni.

Zobacz wideo Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona

Zapiekanka gyros jest świetnym przykładem, jak można zrobić szybki posiłek. Tak naprawdę można umieścić w niej wszystko, a dalej będzie to świetnie smakować. Niezbędnymi składnikami są jednak kawałki kurczaka wysmażone na złoto i wcześniej obsypane mieszanką przypraw. A także ugotowany ryż, który sprawia, że obiad jest bardziej sycący.

Przepis na zapiekankę à la gyros

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 250 g ryżu,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • 7 ogórków konserwowych,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • majonez,
  • ketchup,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w większą kostkę, posyp przyprawą gyros oraz słodką papryką. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
  2. Ogórki pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie także pokrój ją w kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy, w której się znajduje. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz się podgrzeje, wrzuć na kurczaka w przyprawach. Usmaż mięso na złoto i przełóż je do miseczki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wysyp połowę ugotowanego ryżu i rozsmaruj na nim go cienką warstwą majonezu oraz ketchupu. Posyp połową tartego sera. Wyłóż kolejne warstwy, czyli kurczaka, kukurydzę, ogórki i papryki.
  6. Na koniec wysyp resztę ryżu, posmaruj go ponownie majonezem i ketchupem. Całość obsyp serem żółtym.
  7. Przygotowaną zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Gdy wierzch będzie się za bardzo rumienić, możesz przykryć go folią aluminiową.
  8. Zapiekankę podawaj bezpośrednio po upieczeniu, obsypaną posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: