-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad
Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad
Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i do tego szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają od jakiegoś czasu w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.
Po weekendzie nasze siły do gotowania mogą być na minimalnym poziomie. Oznacza to, że najlepiej sięgnąć po przepisy, które nie będą od nas oczekiwać skomplikowanego i długiego przygotowania. Takim daniem są na pewno różnego rodzaju zapiekanki. Dzięki nim można pozbyć się większości składników z lodówki i zrobić obiad na kilka dni.
Zobacz wideo Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona
Zapiekanka gyros jest świetnym przykładem, jak można zrobić szybki posiłek. Tak naprawdę można umieścić w niej wszystko, a dalej będzie to świetnie smakować. Niezbędnymi składnikami są jednak kawałki kurczaka wysmażone na złoto i wcześniej obsypane mieszanką przypraw. A także ugotowany ryż, który sprawia, że obiad jest bardziej sycący.
Przepis na zapiekankę à la gyros
Składniki
- 4 piersi z kurczaka,
- 250 g ryżu,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- 7 ogórków konserwowych,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 250 g sera żółtego w kostce,
- puszka kukurydzy,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- majonez,
- ketchup,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w większą kostkę, posyp przyprawą gyros oraz słodką papryką. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
- Ogórki pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie także pokrój ją w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, w której się znajduje. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz się podgrzeje, wrzuć na kurczaka w przyprawach. Usmaż mięso na złoto i przełóż je do miseczki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wysyp połowę ugotowanego ryżu i rozsmaruj na nim go cienką warstwą majonezu oraz ketchupu. Posyp połową tartego sera. Wyłóż kolejne warstwy, czyli kurczaka, kukurydzę, ogórki i papryki.
- Na koniec wysyp resztę ryżu, posmaruj go ponownie majonezem i ketchupem. Całość obsyp serem żółtym.
- Przygotowaną zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Gdy wierzch będzie się za bardzo rumienić, możesz przykryć go folią aluminiową.
- Zapiekankę podawaj bezpośrednio po upieczeniu, obsypaną posiekaną natką pietruszki.