Każdemu odbierze mowę, gdy spróbuje tego wypieku. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc

Babki mogą kojarzyć się z okresem wielkanocnym, który zbliża się do nas wielkimi krokami. Pomimo że warto zapisać ten przepis na święta, polecamy zrobić ją już dziś. Jej delikatny smak idealnie łączy się z orzeźwieniem, który nadaje jej sok i skórka z cytryny.

Babka to symbol świąt wielkanocnych i to właśnie z tej okazji najczęściej się ją wykonuje. Jednak nie tylko ten czas w roku może być dobrym pretekstem, aby ją przygotować. Aby zasmakować oryginalnego smaku i cieszyć się nim przy kawie lub herbacie, wystarczy zrobić kilka kroków.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka cytrynowa charakteryzuje się głębokim smakiem, a także orzeźwieniem, które czuć przy każdym kęsie. Jeśli chce się uzyskać bardzo aromatyczny efekt, wystarczy dodać do niej sporą liczbę dodatków. W naszym przypadku postawiliśmy na skórkę z dwóch cytryn i aż 150 ml soku. Dzięki takiej mieszance na pewno poczujesz jej smak.

Przepis na babkę cytrynową

Składniki

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 170 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 3 jajka,
  • skórka starta z dwóch cytryn,
  • 150 ml soku z cytryny,
  • 125 ml mleka,
  • łyżka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, wsyp również sól. Delikatnie zamieszaj i odstaw na bok.
  2. Do drugiej miski wrzuć masło i ubij je z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas mieszając.
  3. Do masy maślanej wlej sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wrzuć skórkę. Ponownie wymieszaj, by składniki mogły się połączyć.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników. Na sam koniec wlej stopniowo mleko, zmiksuj wszystko na gładką masę.
  5. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Powstałą masę wlej do blaszki, wierzch wyrównaj szpatułką.
  6. Babkę włóż do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz około 50-60 minut. To, czy jest gotowa, możesz sprawdzić wbijając w nią patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto można wyjąć z urządzenia.
  7. Po upieczeniu wyjmij babkę i pozostaw ją do ostudzenia. Przed podaniem możesz posypać ją cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem cytrynowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.