Nie przypuszczałabym, że pyszne smarowidło na kanapki można przygotować z ogórka. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje" zdradziła jednak przepis na tak wyjątkową pastę. Nie mogłam się oprzeć i musiałam ją zrobić. Efekt jest zaskakujący.
Pastę z zielonych ogórków Ewy Wachowicz przygotowuje się wręcz w banalny sposób. Nic dziwnego, ponieważ lista składników jest prosta i nie mamy wiele kroków do wykonania. Nie potrzebujemy też blendera czy piekarnika. Zrobimy ją w niecałe pięć minut, więc będzie świetną opcją na śniadanie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki warto włączyć do swojej codziennej diety. Znajdują się w nich witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz szereg minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie, więc są świetną opcją na diecie redukcyjnej.