Naleśniki. To słowo wywołuje u wielu z nas ślinotok i nie ma co się dziwić. Naleśniki to danie, które kocha każdy bez względu na wiek, a sposobów ich podania jest mnóstwo. Muszę przyznać, że ja nie zawsze byłam fanką naleśników, a kiedy mama robiła je na obiad, nakładałam je sobie na talerz prosto z patelni, żeby broń Boże nie zdążyła położyć na nich ser lub dżem.
Dla mnie, od najmłodszych lat jedyne słuszne naleśniki, to były naleśniki na słono. Jak bardzo się ucieszyłam, kiedy moja mama postanowiła zrobić naleśniki ze szpinakiem. Jednak jej przepis nie był wybitny - był po prostu dobry. Jako dorosła kobieta robię naleśniki ze szpinakiem po swojemu. Są pyszne, a zapieczone z serem w piekarniku stanowią najlepszy obiad, kiedy nie mamy ochoty na kotlety lub zupę.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - pomysł na obiad, śniadanie i kolację
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 średnie jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
Nadzienie szpinakowe:
- 600 g umytego, świeżego szpinaku,
- ok. 100-120 g sera w typie greckiej fety,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Naleśniki ze szpinakiem - sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od usmażenia jędrnych i delikatnych naleśników. Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło. Następnie do miski przesiej mąkę, wbij jajka, dolej mleko i wodę oraz lekko osól. Zacznij miksować i dolej masło. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na kilka-kilkanaście minut, by odpoczęło, a gluten związał składniki. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne.
- Kiedy ciasto na naleśniki odpoczywa, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i kiedy zacznie się pienić, dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy szpinak zacznie więdnąć, lekko osól i dodaj pokruszony ser oraz śmietankę.
- Całość duś na średniej mocy palnika, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec smażenia dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie zdejmij całość z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Naleśniki usmaż na lekko natłuszczonej patelni. Pamiętaj, żeby tłuszczu nie było dużo - najlepiej zamoczyć kawałek ręcznika papierowego w oleju lub maśle klarowanym i przejechać po patelni. Patelnię rozgrzej i za pomocą chochelki wlewaj ciasto na naleśniki. Smaż z obu stron.
- Na środek usmażonych naleśników połóż porcje farszu szpinakowego i szczelnie zawiń. Teraz możesz podsmażyć naleśniki na maśle, możesz zapiec je w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem sera lub zrób z nich pyszne krokiety.
Takie naleśniki wygrywają ze wszystkimi innymi. Powidła i marmolady się zawstydzą, teraz czas na szpinak. Oczywiście przepis jest tylko inspiracją, zamiast słonego sera w typie feta możesz użyć delikatniejszej, ale równie smacznej ricotty. Żeby dodatkowo podkręcić smak naleśników ze szpinakiem, możesz dodać do farszu kilka pokrojonych pomidorów koktajowych - ten dodatek świetnie się sprawdzi.