Choć pewnie większość wskazałaby, że rosół jest doskonałym lekiem na wszystko, to z problemami trawiennymi o wiele lepiej radzi sobie inna zupa. Moja babcia w takich przypadkach zawsze gotowała zupę ogórkową. Oto idealny przepis.
Zupa ogórkowa jest nie tylko pożywna i sycąca, ale też bardzo zdrowa. Witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy mangan, które są zawarte w ogórkach kiszonych, potrafią zdziałać cuda. Jeśli będziemy jeść ją regularnie, znacznie rzadziej będziemy borykać się z problemami trawiennymi, ale też wzmocnimy nasz układ odpornościowy. Poza tym, choć nieco zapomniana, jest po prostu przepyszna.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzuć masło. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. Zalej ją mięsnym bulionem. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj je do zupy.
Ogórki kiszone opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Starte ogórki przełóż do wywaru i gotuj przez kolejny kwadrans. Zetrzyj też marchewkę i dodaj do garnka. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną. Dopraw solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Dodaj też posiekany świeży koperek.