Jeśli mam problem z trawieniem, gotuję tę zupę. Babcia zawsze tak robiła i dolegliwości przechodziły

Problemy trawienne spotykają każdego z nas. Warto więc szukać domowych rozwiązań, które przyniosą ulgę. Moja babcia zawsze powtarzała, że ta zupa świetnie sobie z nimi radzi i gotowała ją, gdy tylko usłyszała, że ktoś skarży się na ból brzucha.

Choć pewnie większość wskazałaby, że rosół jest doskonałym lekiem na wszystko, to z problemami trawiennymi o wiele lepiej radzi sobie inna zupa. Moja babcia w takich przypadkach zawsze gotowała zupę ogórkową. Oto idealny przepis.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa poradzi sobie z problemami z trawieniem. Zawsze ją gotuję

Zupa ogórkowa jest nie tylko pożywna i sycąca, ale też bardzo zdrowa. Witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy mangan, które są zawarte w ogórkach kiszonych, potrafią zdziałać cuda. Jeśli będziemy jeść ją regularnie, znacznie rzadziej będziemy borykać się z problemami trawiennymi, ale też wzmocnimy nasz układ odpornościowy. Poza tym, choć nieco zapomniana, jest po prostu przepyszna.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 300 g ziemniaków,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz, majeranek, ziele angielskie,
  • koperek.

Zupa ogórkowa - prosty przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzuć masło. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. Zalej ją mięsnym bulionem. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj je do zupy.

Ogórki kiszone opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Starte ogórki przełóż do wywaru i gotuj przez kolejny kwadrans. Zetrzyj też marchewkę i dodaj do garnka. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną. Dopraw solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Dodaj też posiekany świeży koperek.

Więcej o: