Wzięłam z lodówki twaróg, jajka i dwa dodatki. Za chwilę miałam najlepszy serek

Każdy wie, że to, co domowe, jest najlepsze. Przekonuję się o tym od lat, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić domowego serka topionego. Wstałam wcześniej, wyjęłam twaróg z lodówki i za kilka chwil miałam pyszne kanapki. Jedno jest pewne - sklepowe trójkąciki się nie umywają.

Kanapki to chyba najszybsze - i w zależności od upodobań - najsmaczniejsze przekąski do zrobienia. Kanapki wybieramy na śniadanie, do lunch boxa i oczywiście na kolację. Jednak doskonale wiemy, że do posmarowania zamiast masła idealnie sprawdzi się serek topiony. Jak mówimy o serku topionym, to oczywiście przyda się on nie tylko kanapki, lecz także do sosów czy do zagęszczenia zup. Ja ostatnio postanowiłam sprawdzić swoje umiejętności kulinarne i zrobiłam domowy serek topiony. Jak mi wyszło?

Zobacz wideo

Zrobiłam domowy serek topiony. Zajęło mi to 20 minut

Znalazłam przepis na serek topiony już dawno temu, ale moje lenistwo nie pozwoliło mi go zapisać. Jednak zapamiętałam ten przepis bardzo dokładnie z wyjątkiem jednej rzeczy. Nie byłam pewna, jakiego twarogu użyć. Wybrałam zatem półtłusty - moim zdaniem najsmaczniejszy. Wyjęłam go z lodówki, wzięłam dwa żółtka, sodę, trochę soli i zabrałam się do pracy. 

Zrobiłam domowy serek topiony
Zrobiłam domowy serek topiony Fot. Redakcja

Na samym początku zadbałam o to, by wszystkie składniki nabrały temperatury pokojowej. Nie jest to jednak kluczowa kwestia, jednak na pewno ułatwiło mi to późniejsze przygotowanie serka. Oto lista składników:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2 żółtka (mam od zaprzyjaźnionej pani, która hoduje kury),
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól do smaku.

Domowy serek topiony to, jak się okazało, nic trudnego. Sama byłam w szoku, kiedy już przed podgrzewaniem smakował jak ten "ze sreberka". Jak to wszystko wyglądało? Twaróg włożyłam do miski, dodałam żółtka oraz sodę. Całość lekko osoliłam i chwyciłam za blender ręczny. Blendowałam całość do momentu, aż ser zaczął być lekko ciągnący. Uważałam, by nie miał grudek i był gładki. 

Robię domowy serek topiony
Robię domowy serek topiony Fot. Redakcja

Zblendowany twaróg przełożyłam do rondelka. Na wolnym ogniu zaczęłam gotować, cały czas mieszając silikonową łopatką. Ser bardzo szybko przyjął temperaturę i już po kilku minutach zaczął się pięknie topić i obklejać łopatkę. Zapach był bardzo zachęcający. Serek oprócz tego, że był gorący, był naprawdę pyszny. 

Domowy serek topiony
Domowy serek topiony Fot. Redakcja

Zrobiłam domowy serek topiony

Kiedy serek zaczął się pięknie ciągnąć, szybko przełożyłam go do miseczki, bo bałam się, że za szybko zacznie tężeć. Faktycznie - już po dwudziestu minutach trzeba było się troszkę namęczyć, by rozsmarować serek na pieczywie, ale smakował perfekcyjnie. Nie była żadnej różnicy między domowym serkiem a tym ze sklepu. Następnym razem do twarogu dodam trochę szczypiorku, ziół lub papryki. Taki serek topiony będzie idealny nie tylko do kanapek, ale także do naleśników. Kto nie zna, ten nie wie, ale naleśniki z serkiem topionym i wędliną to najlepsza rzecz na świecie.

Zrobiłam domowy serek topiony
Zrobiłam domowy serek topiony Fot. Redakcja
Więcej o: