• Link został skopiowany

Prosta lista składników, prosty sposób przygotowania. Fit ciasto dla tych, którzy kochają brownie

Brownie to jedno z najpopularniejszych w ostatnim czasie ciast. Nic dziwnego, ponieważ jest czekoladowe, a na dodatek obłędnie pyszne. Jego jedynym mankamentem może być kaloryczność. Jest jednak pewna receptura na to ciasto, która znacznie uszczupla kalorie. Oto przepis na fit brownie.
Brownie (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-drake-nicolls

Fit brownie również może dobrze smakować. Przygotowane z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się jako receptura dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale mają ochotę na coś słodkiego. 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Fit brownie z kaszy jaglanej - przepis dla tych, którzy się odchudzają. Obłędnie pyszne 

Obok tego brownie nie da się przejść obojętnie. Wygląda apetycznie, a na dodatek świetnie pachnie i smakuje obłędnie dobrze. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Nie jest wymagany żaden skomplikowany kuchenny sprzęt. Potrzebne będą poniższe składniki i odrobina chęci. Jedno jest pewne - efekt wynagrodzi poświęcony na przygotowanie ciasta czas.  

Składniki: 

  • 150 g kaszy jaglanej, 
  • 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru), 
  • 3 dojrzałe banany, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • garść żurawiny (opcjonalnie). 

Brownie z kaszy jaglanej - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Do ciepłej kaszy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, żeby się roztopiła. 
  3. Dodajemy resztę składników - kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Dokładnie mieszamy. 
  4. Banany blendujemy na gładkie purée. 
  5. Do zblendowanych bananów dodajemy jajka i masę czekoladowo-jaglaną. Miksujemy na jednolite ciasto. Opcjonalnie na koniec dodajemy garść żurawiny.  
  6. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego! 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: