Prosta lista składników, prosty sposób przygotowania. Fit ciasto dla tych, którzy kochają brownie

Brownie to jedno z najpopularniejszych w ostatnim czasie ciast. Nic dziwnego, ponieważ jest czekoladowe, a na dodatek obłędnie pyszne. Jego jedynym mankamentem może być kaloryczność. Jest jednak pewna receptura na to ciasto, która znacznie uszczupla kalorie. Oto przepis na fit brownie.

Fit brownie również może dobrze smakować. Przygotowane z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się jako receptura dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale mają ochotę na coś słodkiego. 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Fit brownie z kaszy jaglanej - przepis dla tych, którzy się odchudzają. Obłędnie pyszne 

Obok tego brownie nie da się przejść obojętnie. Wygląda apetycznie, a na dodatek świetnie pachnie i smakuje obłędnie dobrze. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Nie jest wymagany żaden skomplikowany kuchenny sprzęt. Potrzebne będą poniższe składniki i odrobina chęci. Jedno jest pewne - efekt wynagrodzi poświęcony na przygotowanie ciasta czas.  

Składniki: 

  • 150 g kaszy jaglanej, 
  • 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru), 
  • 3 dojrzałe banany, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • garść żurawiny (opcjonalnie). 

Brownie z kaszy jaglanej - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Do ciepłej kaszy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, żeby się roztopiła. 
  3. Dodajemy resztę składników - kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Dokładnie mieszamy. 
  4. Banany blendujemy na gładkie purée. 
  5. Do zblendowanych bananów dodajemy jajka i masę czekoladowo-jaglaną. Miksujemy na jednolite ciasto. Opcjonalnie na koniec dodajemy garść żurawiny.  
  6. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.