Z ucha Judasza zrobisz pyszną zupę. Zakładaj kalosze i ruszaj w las

Grzyby rosną także zimą i to jedne z tych najsmaczniejszych. Zimowe grzyby to spełnienie naszej tęsknoty za zupą grzybową ze świeżych grzybów, a smacznych gatunków rosnących zimą jest kilka. Dziś zajmiemy się tymi, które mają ciekawy smak i jeszcze ciekawszą nazwę. Czym jest ucho judaszowe i gdzie ich szukać?

Polacy kochają grzyby i nie zawsze muszą to być pieczarki. Oczywiście w naszej świadomości wciąż istnieje przekonanie, że na grzyby, to tylko na jesieni. Otóż nie. Zimą także rosną pyszne grzyby, ale nie każdy wie, że można zbierać je niemal na kosze. Wśród zimowych gatunków jest grzyb o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Znacie uszaka bzowego? A może znacie judaszowe ucho? To grzyb, którym zajadają się w Azji, a w Polsce każdy go omija. To nasze grzyby mun - idealne do zupy i sosów. 

Zimowe grzyby rodem z azjatyckiej restauracji

Uszak bzowy jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Ma też właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także przeciwwirusowe, dlatego spożywanie go w potrawach, czy w postaci wyciągów może stanowić naturalne wsparcie odporności, szczególnie zimą. 

Zobacz wideo

Uszaki występują dość pospolicie, można je spotkać tak naprawdę wszędzie - w lasach, parkach i ogrodach. Te zimowe grzyby rosną jednak na określonych gatunkach drzew. Jak sama nazwa wskazuje, rosną na pniach i gałęziach czarnego bzu, ale także na drzewach owocowych, na jesionach, bukach i olchach. 

Uszaki bzowe są nazywane polskimi grzybami mun i najczęściej są używane do potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, ale świetnie smakują także duszone z cebulką, marynowane, ale bez wątpienia są idealne do zup. Dziś mamy dla was przepis na porządnie rozgrzewającą zupę z uszakiem bzowym, która w smaku łączy wszystko, co Polacy kochają - bez dokładki się nie obejdzie.

Zupa ze świeżych grzybów w środku zimy - weź judaszowe uszy

Składniki:

  • 2 szklanki uszaków bzowych (ok. 300-400 g), 
  • 1 większa cebula,
  • 2 ćwiartki z kurczaka lub żeberek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 duża marchewka,
  • kawałek świeżego imbiru
  • pół selera
  • sól, pieprz, liście laurowe, gałka muszkatołowa, sos sojowy jasny
  • masło
  • do podania: makaron zwykły, sojowy lub konjac.

Zupa z zimowych grzybów - sposób wykonania:

  1. Oddziel mięso z ćwiartek od kości i pokrój je w paski. Następnie przełóż do miski, dodaj odrobinę soli, pieprzu i 2 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało.
  2. Uszaki bzowe oczyść i obgotuj przez 5 minut. Następnie wyjmij je z wody (wody nie wylewaj) i pokrój w paski.
  3. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dołóż pokrojone grzyby, pokrojony imbir oraz marchewkę i seler starte na tarce. Całość podsmażaj przez 5-7 minut na średniej mocy palnika.
  4. Do duszących się warzyw i grzybów dodaj mięso z kurczaka, zwiększ moc palnika i kiedy kurczak się "zamknie", wlej bulion i wodę, w której parzyły się grzyby. Zmniejsz moc palnika, dodaj kilka listków laurowych, sól i pieprz, a także gałkę muszkatołową. Gotuj przez ok. 40 minut.

Wśród zimowych grzybów znajdziemy także płomiennice zimowe i pyszne boczniaki. Jeśli masz w nawyku codzienne spacery po lesie lub w parkach, rozglądaj się - na drzewach możesz znaleźć pyszne grzyby. Uszaki i płomiennice są pyszne z cebulką i w zupach, natomiast boczniaki świetnie udają mięso w kotletach i wegetariańskich flaczkach. 

Więcej o: