Sos do piersi kurczaka zyskał nowy wymiar. Przypadkiem dodałam do niego ten ser, a on odmienił danie

Bardzo często podaję na obiad kremowy sos z piersi kurczaka. Mój mąż zajada się nim aż do ostatniej kropli sosu. Ostatnio odkryłam jednak, że ten rodzaj sera zdecydowanie poprawia jego smak. O dziwo, jest jeszcze lepszy. Jak uzyskać nowy wymiar smaku tego sosu? Podpowiadam.

Kurczak w sosie śmietanowo-serowym to najlepszy obiad, jaki istnieje. Kremowy, delikatny, podany z ziemniakami i surówką - ja nie mogę się mu oprzeć. Moja rodzina również, bo nigdy nie zostaje tego sosu na obiad drugiego dnia. 

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Dodaj ten ser do kurczaka w sosie. Smak całkowicie się odmieni 

Ostatnio pod wpływem impulsu dodałam do kurczaka w sosie śmietanowym trochę startego parmezanu. Choć ten obiad w moim domu jest numerem jeden, to okazało się, że z tym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerza w mgnieniu oka. A przygotowanie takiej potrawki z kurczaka jest po prostu banalnie proste i każdy zrobi ją bez problemu.  

Składniki: 

  • pierś z kurczaka, 
  • śmietanka 36 proc., 
  • starty włoski ser parmezan
  • olej, 
  • bulion, 
  • mąka pszenna, 
  • 1 marchewka, 
  • pół pietruszki, 
  • przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, szczypta oregano. 

Pierś z kurczaka z parmezanem. Sos, któremu nie sposób się oprzeć 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie sosu z piersią kurczaka i parmezanem jest banalnie proste. Podstawową czynnością jest umycie i pokrojenie piersi kurczaka. Ja zazwyczaj kroję go w drobną kostkę. Następnie podsmażam mięso na głębokiej patelni na odrobinie oleju.  
  2. Na patelnię wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem około 20 minut. 
  3. Dodajemy śmietankę i starty parmezan. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. 
  4. Podajemy z ziemniakami gotowanymi i ulubioną surówką. U mnie jest to najczęściej kiszona kapusta lub surówka z sałaty lodowej. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.