Bardzo często podaję na obiad kremowy sos z piersi kurczaka. Mój mąż zajada się nim aż do ostatniej kropli sosu. Ostatnio odkryłam jednak, że ten rodzaj sera zdecydowanie poprawia jego smak. O dziwo, jest jeszcze lepszy. Jak uzyskać nowy wymiar smaku tego sosu? Podpowiadam.
fot.istock/mg7
REKLAMA
REKLAMA
Kurczak w sosie śmietanowo-serowym to najlepszy obiad, jaki istnieje. Kremowy, delikatny, podany z ziemniakami i surówką - ja nie mogę się mu oprzeć. Moja rodzina również, bo nigdy nie zostaje tego sosu na obiad drugiego dnia.
REKLAMA
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem
Dodaj ten ser do kurczaka w sosie. Smak całkowicie się odmieni
Ostatnio pod wpływem impulsu dodałam do kurczaka w sosie śmietanowym trochę startego parmezanu. Choć ten obiad w moim domu jest numerem jeden, to okazało się, że z tym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerza w mgnieniu oka. A przygotowanie takiej potrawki z kurczaka jest po prostu banalnie proste i każdy zrobi ją bez problemu.
Pierś z kurczaka z parmezanem. Sos, któremu nie sposób się oprzeć
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sosu z piersią kurczaka i parmezanem jest banalnie proste. Podstawową czynnością jest umycie i pokrojenie piersi kurczaka. Ja zazwyczaj kroję go w drobną kostkę. Następnie podsmażam mięso na głębokiej patelni na odrobinie oleju.
Na patelnię wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Dodajemy śmietankę i starty parmezan. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi i ulubioną surówką. U mnie jest to najczęściej kiszona kapusta lub surówka z sałaty lodowej. Smacznego!