Mówi się, że najlepszy chleb to chleb na zakwasie. Bardzo popularne i smaczne są też chleby na drożdżach. Nie każdy jednak jest przekonany, by zrobić własne, domowe pieczywo. W przypadku zakwasu obawiamy się przede wszystkim tego, że nie będzie na tyle "silny", by pociągnąć chleb do góry. Z drożdżami też bywa różnie, zdarza się, że ciasto nie chce urosnąć. Niektórzy nie mają też ochoty na mozolne wyrabianie.
Na szczęście są chleby, które można zrobić i bez zakwasu, i bez drożdży. Ktoś może powiedzieć, że taki chleb to nie chleb. Być może, ale dla osób, które nie chcą mierzyć się z tradycyjnym pieczywem, ten przepis na chleb z ziaren to prawdziwe zbawienie. Wystarczy tylko wymieszać składniki. Zapewniamy, że smakowo wcale nie zostaje w tyle za klasycznymi bochenkami. Naszym zdaniem najlepiej smakuje posmarowany masłem, ale oczywiście możecie go jeść jak tylko chcecie.
Składniki:
Jak zrealizować krok po kroku przepis na chleb z ziaren? Zobaczcie nasze wideo:
Recepturą na takie pieczywo podzieliła się również Ania Starmach. Przepis znajduje się na jej oficjalnej stronie. Kucharka zapewnia, że ten chleb "zachowuje świeżość nawet do tygodnia". Jak go zrobić?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw siekamy orzechy. Po posiekaniu wrzucamy je do naczynia i dodajemy do nich resztę składników. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy w tym czasie formę. Najlepsza będzie klasyczna keksówka, którą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej namoczone ziarna. Wyrównujemy wierzch, np. szpatułką, i odstawiamy na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy chleb z ziaren w keksówce przez 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go z formy i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Po upieczeniu studzimy. Ania Starmach radzi, by próbować go następnego dnia, bo wtedy najlepiej smakuje i mniej się kruszy. Jurorka programu kulinarnego przekonuje, że chlebek "zachowuje świeżość nawet do tygodnia".