Ten chleb mogę jeść non stop. Bez drożdży i wyrabiania. "Świeży nawet do tygodnia"

Wiele osób niechętnie podchodzi do robienia domowego chleba, bo obawiają się, że ciasto nie wyrośnie lub że jego wyrabianie będzie trudne i mozolne. Na szczęście można zrobić bardzo pyszny chleb bez drożdży i bez wyrabiania. Przepis na chleb z samych ziaren dla niektórych może być prawdziwym game changerem. Wystarczy wymieszać składniki.

Mówi się, że najlepszy chleb to chleb na zakwasie. Bardzo popularne i smaczne są też chleby na drożdżach. Nie każdy jednak jest przekonany, by zrobić własne, domowe pieczywo. W przypadku zakwasu obawiamy się przede wszystkim tego, że nie będzie na tyle "silny", by pociągnąć chleb do góry. Z drożdżami też bywa różnie, zdarza się, że ciasto nie chce urosnąć. Niektórzy nie mają też ochoty na mozolne wyrabianie. 

Na szczęście są chleby, które można zrobić i bez zakwasu, i bez drożdży. Ktoś może powiedzieć, że taki chleb to nie chleb. Być może, ale dla osób, które nie chcą mierzyć się z tradycyjnym pieczywem, ten przepis na chleb z ziaren to prawdziwe zbawienie. Wystarczy tylko wymieszać składniki. Zapewniamy, że smakowo wcale nie zostaje w tyle za klasycznymi bochenkami. Naszym zdaniem najlepiej smakuje posmarowany masłem, ale oczywiście możecie go jeść jak tylko chcecie.

Przepis na chleb z ziaren. Bez drożdży i bez wyrabiania

Składniki:

  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów,
  • 100 g pokruszonej (delikatnie zmielonej) kaszy gryczanej,
  • 135 g ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 145 g zmielonych płatków owsianych,
  • 90 g siemienia lnianego,
  • 350 g wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Jak zrealizować krok po kroku przepis na chleb z ziaren? Zobaczcie nasze wideo:

Zobacz wideo Szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na chleb z ziaren Ani Starmach. "Świeży nawet do tygodnia"

Recepturą na takie pieczywo podzieliła się również Ania Starmach. Przepis znajduje się na jej oficjalnej stronie. Kucharka zapewnia, że ten chleb "zachowuje świeżość nawet do tygodnia". Jak go zrobić?

Składniki:

  • 400 ml wody,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • szklanka nasion słonecznika,
  • szklanka mieszanych orzechów,
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 5 łyżek błonnika witalnego,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego,
  • pół łyżki cukru kokosowego,
  • pół łyżeczki soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

Najpierw siekamy orzechy. Po posiekaniu wrzucamy je do naczynia i dodajemy do nich resztę składników. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy w tym czasie formę. Najlepsza będzie klasyczna keksówka, którą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej namoczone ziarna. Wyrównujemy wierzch, np. szpatułką, i odstawiamy na dwie godziny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy chleb z ziaren w keksówce przez 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go z formy i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Po upieczeniu studzimy. Ania Starmach radzi, by próbować go następnego dnia, bo wtedy najlepiej smakuje i mniej się kruszy. Jurorka programu kulinarnego przekonuje, że chlebek "zachowuje świeżość nawet do tygodnia".

Więcej o: