Zamiast lepić pierogi, sięgam po ten przepis babci. Pół wsi chciało, żeby zdradziła tę recepturę

Pierogi ruskie to tak znane i kochane przez nas danie, że niektórzy ich przepis znają na pamięć. By jednak nawet takiej kulowej potrawie nadać innego smaku, warto sięgnąć po tę recepturę. Farsz jak do pierogów zamyka się w wyjątkowym cieście i smaży na głębokim tłuszczu. Trudno oprzeć się ich smakowi.

Jestem wielką miłośniczką pierogów ruskich i mogłabym jeść tylko je przez całe życie. Gdy tylko słyszę o podobnych przepisach, od razu ruszam do kuchni, by je przetestować. Na szczęście ten przysmak pokazała mi babcia. Mówiła mi, że gdy kiedyś je robiła, każdy sąsiad chciał od niej przepis. Musiałam ich spróbować i nie żałuję.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Ruskie pierożańce okazały się pyszną alternatywą i czymś nowym na moim stole. Ich farsz nie różni się od tradycyjnych pierogów, ale sposób podania już tak. Farsz zamyka się w cieście z sodą oczyszczoną i smaży na oleju. Dzięki sodzie pięknie wyrastają i stają się bułeczką z pysznym nadzieniem.

Przepis na ruskie pierożańce

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół kilo twarogu półtłustego,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • szklanka letniej wody,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości na średnim ogniu, następnie odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę.
  2. Do takich ziemniaków dodaj twaróg i dokładnie wszystko mieszamy.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kolejnym krokiem jest podsmażenie jej na rozgrzanym oleju. Podpraż ją do zarumienienia, dodaj sól i pieprz. Na koniec dodaj ją do przygotowanych ziemniaków i wymieszaj.
  4. Z tak powstałego farszu uformuj niewielkie kulki. Następnie rozpłaszcz je delikatnie i ułóż na talerzu.
  5. Do większej miski przesiej mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodaj niewielką ilość soli i wbij jajka. Cały czas mieszając, dolewaj wodę. Za pomocą dłoni uformuj jednolite ciasto pozbawione grudek.
  6. Ciasto podziel na pół i każdą połówkę rozwałkuj na stolnicy. Wytnij z nich kółka, rozciągnij je, a na środku ułóż farsz. Pierożańce dokładnie zalep, naciągając brzegi do środka.
  7. Na głębokim patelni wlej znaczną ilość oleju. Na rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane pierożańce i smaż je z dwóch stron do uzyskania brązowego koloru. Pamiętaj jednak, by ogień nie był zbyt duży. W takim wypadku wierzch dobrze się spiecze, lecz w środku będą ona surowe.
  8. Tak przygotowane ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj je z sosem koperkowym, pieczarkowym lub z kleksem śmietany.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.