Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi wrażenia na każdym.
Fot. Shutterstock, Igor Dutina
REKLAMA
REKLAMA
Burger z szarpaną wieprzowiną to połączenie intensywnego smaku mięsa z chrupiącą bułką i ciekawymi dodatkami. Coś takiego zazwyczaj można znaleźć w restauracjach, jednak zrobienie go w domu wcale nie jest takie trudne. Soczysta i delikatna wieprzowina, a do tego szarpana i polana wyrazistym sosem, tworzy oryginalne doznania smakowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Burgery z kurczaka [PRZEPIS]
To danie idealnie pasuje do wieczornego spotkania ze znajomymi lub na pełne danie obiadowe. Burger z szarpaną wieprzowiną to prawdziwa mieszanka smaku, którą każdy miłośnik kulinariów powinien spróbować. Może się nawet okazać, że zrobienie go samodzielnie wyjdzie nam lepiej niż spod ręki kucharza.
Przepis na burgera z szarpaną wieprzowiną
Składniki
500 g mięsa wieprzowego,
4 bułki do hamburgerów,
cebula,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżeczka suszonego tymianku,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu,
kilka liści sałaty,
kilka plastrów pomidora,
kilka plastrów ogórka konserwowego.
Sposób przygotowania
Mięso wieprzowe oczyść z tłuszczu i błon, a następnie pokrój na średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepła, wrzuć posiekaną na mniejszą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko przez kilka chwil, do momentu, aż warzywa staną się rumiane.
Po tym czasie wrzuć kawałki mięsa do garnka i wymieszaj. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia wieprzowiny.
Teraz dodaj pokrojoną i oczyszczoną paprykę, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę składników przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwe do rozdrobnienia.
W międzyczasie podgrzej piekarnik do 180°C. Rozetnij bułki do hamburgerów na pół i podpiecz je w piekarniku przez około 5 minut, aż staną się chrupiące.
Po ugotowaniu składników poszarp mięso widelcem, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszać z sosem.
Na podpieczonych bułkach ułóż warstwę szarpanej wieprzowiny, dodaj ulubione dodatki takie jak plastry pomidora, sałata czy ogórki konserwowe. Polej wszystko wybranymi przez siebie sosami, przykryj bułki górnymi częściami i podawaj gorące. Smacznego!