-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą
Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą
Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi wrażenia na każdym.
Burger z szarpaną wieprzowiną to połączenie intensywnego smaku mięsa z chrupiącą bułką i ciekawymi dodatkami. Coś takiego zazwyczaj można znaleźć w restauracjach, jednak zrobienie go w domu wcale nie jest takie trudne. Soczysta i delikatna wieprzowina, a do tego szarpana i polana wyrazistym sosem, tworzy oryginalne doznania smakowe.
Zobacz wideo Burgery z kurczaka [PRZEPIS]
To danie idealnie pasuje do wieczornego spotkania ze znajomymi lub na pełne danie obiadowe. Burger z szarpaną wieprzowiną to prawdziwa mieszanka smaku, którą każdy miłośnik kulinariów powinien spróbować. Może się nawet okazać, że zrobienie go samodzielnie wyjdzie nam lepiej niż spod ręki kucharza.
Przepis na burgera z szarpaną wieprzowiną
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 4 bułki do hamburgerów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona papryka,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- kilka liści sałaty,
- kilka plastrów pomidora,
- kilka plastrów ogórka konserwowego.
Sposób przygotowania
- Mięso wieprzowe oczyść z tłuszczu i błon, a następnie pokrój na średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepła, wrzuć posiekaną na mniejszą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko przez kilka chwil, do momentu, aż warzywa staną się rumiane.
- Po tym czasie wrzuć kawałki mięsa do garnka i wymieszaj. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia wieprzowiny.
- Teraz dodaj pokrojoną i oczyszczoną paprykę, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę składników przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwe do rozdrobnienia.
- W międzyczasie podgrzej piekarnik do 180°C. Rozetnij bułki do hamburgerów na pół i podpiecz je w piekarniku przez około 5 minut, aż staną się chrupiące.
- Po ugotowaniu składników poszarp mięso widelcem, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszać z sosem.
- Na podpieczonych bułkach ułóż warstwę szarpanej wieprzowiny, dodaj ulubione dodatki takie jak plastry pomidora, sałata czy ogórki konserwowe. Polej wszystko wybranymi przez siebie sosami, przykryj bułki górnymi częściami i podawaj gorące. Smacznego!