Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą

Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi wrażenia na każdym.

Burger z szarpaną wieprzowiną to połączenie intensywnego smaku mięsa z chrupiącą bułką i ciekawymi dodatkami. Coś takiego zazwyczaj można znaleźć w restauracjach, jednak zrobienie go w domu wcale nie jest takie trudne. Soczysta i delikatna wieprzowina, a do tego szarpana i polana wyrazistym sosem, tworzy oryginalne doznania smakowe.

Zobacz wideo Burgery z kurczaka [PRZEPIS]

To danie idealnie pasuje do wieczornego spotkania ze znajomymi lub na pełne danie obiadowe. Burger z szarpaną wieprzowiną to prawdziwa mieszanka smaku, którą każdy miłośnik kulinariów powinien spróbować. Może się nawet okazać, że zrobienie go samodzielnie wyjdzie nam lepiej niż spod ręki kucharza.

Przepis na burgera z szarpaną wieprzowiną

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 4 bułki do hamburgerów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • kilka liści sałaty,
  • kilka plastrów pomidora,
  • kilka plastrów ogórka konserwowego.

Sposób przygotowania

  1. Mięso wieprzowe oczyść z tłuszczu i błon, a następnie pokrój na średniej wielkości kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepła, wrzuć posiekaną na mniejszą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko przez kilka chwil, do momentu, aż warzywa staną się rumiane.
  3. Po tym czasie wrzuć kawałki mięsa do garnka i wymieszaj. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia wieprzowiny.
  4. Teraz dodaj pokrojoną i oczyszczoną paprykę, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę składników przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwe do rozdrobnienia.
  5. W międzyczasie podgrzej piekarnik do 180°C. Rozetnij bułki do hamburgerów na pół i podpiecz je w piekarniku przez około 5 minut, aż staną się chrupiące.
  6. Po ugotowaniu składników poszarp mięso widelcem, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszać z sosem.
  7. Na podpieczonych bułkach ułóż warstwę szarpanej wieprzowiny, dodaj ulubione dodatki takie jak plastry pomidora, sałata czy ogórki konserwowe. Polej wszystko wybranymi przez siebie sosami, przykryj bułki górnymi częściami i podawaj gorące. Smacznego!
Więcej o: