Ten przepis wyczyści twoją lodówkę. Wrzuć do garnka, co znajdziesz, a smak bardzo cię zaskoczy

Pustka w głowie, która nam czasem towarzyszy podczas przygotowywania posiłków może być nieznośna. Dzięki niektórym przepisom na szczęście nie trzeba się tak wysilać. Takim przykładem jest właśnie to danie. Wystarczy wrzucić to, co ma się w lodówce, a smak zaskoczy nasze kubki smakowe.

Cygański garnek to przepis na obiad, który możemy znać pod wieloma różnymi nazwami. Nieważne jednak, jak się nazywa, zawsze smakuje obłędnie pysznie, jest sycący i pełen smaków. W tym przypadku nie jest inaczej. Taki obiad z pewnością wystarczy nam na kilka dni i każdy będzie z niego zadowolony.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Głównym i kluczowym składnikiem jest łopatka wieprzowa. Oprócz niej można w nim wyczuć niesamowite połączenie przypraw, a także warzyw. Łyżeczka cukru podkreśli smak pomidorów i sprawi, że będą one bardziej wyczuwalne. Tak naprawdę oprócz podanych przez nas składników, można wrzucić do garnka, cokolwiek się chce.

Przepis na cygański garnek

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 5 cebul,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój na średniej wielkości kostkę. Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości i każdego grzyba podziel na 3 części. Cebulę obierz i pokrój w piórka, papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Smaż je do czasu, aż się zarumieni, następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podgrzej przez kilka chwil mieszankę ziół takich jak wędzone papryki, majeranek i tymianek. 
  3. Do mieszanki ziół wrzuć posiekaną cebulę, zamieszaj. Wsyp cukier, sól i pieprz, a gdy cebula będzie rumiana, dorzuć do niej pieczarki.
  4. Po 10 minutach dodaj do warzyw pokrojone papryki, zamieszaj i podsmażaj przez następne kilka minut. Dodaj również mięso, podlej wszystko wodą i duś.
  5. Duś składniki do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodaj koncentrat, dopraw wszystko solą i pieprzem. Tak gotowe danie pozostaw na kilka godzin, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.