Jajecznica to jedna z najczęściej serwowanych na śniadanie potraw. Komponuje się z wieloma dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Wiele osób ma na nią swój sprawdzony sposób. Co jednak powiecie na kilka trików od słynnego mistrza kuchni?
Jacques Pépin to francuski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i osobowość telewizyjna, która niejednokrotnie gotowała przed milionami telewidzów. Dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. Nic w tym dziwnego, Pépin swego czasu był w końcu kucharzem prezydenta Charles'a de Gaulle'a. Jego receptury mogą konkurować z tymi opracowanymi przez Gordona Ramsaya czy Roberta Makłowicza. Francuz dzieli się co jakiś czas swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Dzięki jego radom zrobimy m.in. idealnie kremową jajecznicę.
Składniki:
Jajka rozbij o płaską powierzchnię i wbij do miski. Szef kuchni radzi, by nie rozbijać ich o kant naczynia, gdyż fragmenty skorupki mogą znaleźć się w masie jajecznej. Dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekanego szczypiorku, a następnie wymieszaj całość energicznie widelcem, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie aksamitnie kremowa. Odlej dwie łyżki masy jajecznej do mniejszej miseczki. Przelej zawartość większej miski na rozgrzaną patelnię i mieszaj jej zawartość trzepaczką, aż do delikatnego ścięcia. Jeśli patelnia będzie zbyt nagrzana, śmiało zdejmij ją na chwilę z palnika, aby nie przypalić dania. Pod koniec smażenia dodaj pozostałą część jajek oraz łyżkę śmietany i zamieszaj. Uzyskaną jajecznicę przełóż na talerz i zaserwuj z ulubionymi dodatkami, np. świeżym pieczywem, smażonym boczkiem i kiełbaskami. Smacznego!