Francuski szef kuchni zdradził przepis na idealnie kremową jajecznicę. Jego triki są genialne

Jajecznica to uwielbiane na całym świecie danie śniadaniowe. Można ją przygotować na wiele sposobów. Słynny franckuski szef kuchni podzielił się jakiś czas temu swoim sprawdzonym przepisem na aksamitnie kremową i lekką jajecznicę. Przestestowaliśmy jego wskazówki i... wyszło genialnie.

Jajecznica to jedna z najczęściej serwowanych na śniadanie potraw. Komponuje się z wieloma dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Wiele osób ma na nią swój sprawdzony sposób. Co jednak powiecie na kilka trików od słynnego mistrza kuchni? 

Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Przepis na idealną jajecznicę nie istnieje? Francuski szef kuchni ma na ten temat inne zdanie 

Jacques Pépin to francuski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i osobowość telewizyjna, która niejednokrotnie gotowała przed milionami telewidzów. Dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. Nic w tym dziwnego, Pépin swego czasu był w końcu kucharzem prezydenta Charles'a de Gaulle'a. Jego receptury mogą konkurować z tymi opracowanymi przez Gordona Ramsaya czy Roberta Makłowicza. Francuz dzieli się co jakiś czas swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Dzięki jego radom zrobimy m.in. idealnie kremową jajecznicę.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • siekany szczypiorek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: kilka pieczarek, pomidor, cebula.
 

Kremowa i delikatna jajecznica na śniadanie. Sposób wykonania

Jajka rozbij o płaską powierzchnię i wbij do miski. Szef kuchni radzi, by nie rozbijać ich o kant naczynia, gdyż fragmenty skorupki mogą znaleźć się w masie jajecznej. Dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekanego szczypiorku, a następnie wymieszaj całość energicznie widelcem, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. 

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie aksamitnie kremowa. Odlej dwie łyżki masy jajecznej do mniejszej miseczki. Przelej zawartość większej miski na rozgrzaną patelnię i mieszaj jej zawartość trzepaczką, aż do delikatnego ścięcia. Jeśli patelnia będzie zbyt nagrzana, śmiało zdejmij ją na chwilę z palnika, aby nie przypalić dania. Pod koniec smażenia dodaj pozostałą część jajek oraz łyżkę śmietany i zamieszaj. Uzyskaną jajecznicę przełóż na talerz i zaserwuj z ulubionymi dodatkami, np. świeżym pieczywem, smażonym boczkiem i kiełbaskami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.