Zrazy z mięsa mielonego robię zawsze przed wypłatą. Są soczyste, ale najlepszy jest środek

Oszukane zrazy to pyszny przepis na obiad, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, a jednocześnie nie chcemy wydawać dużej kwoty na posiłek. Zrazy z mięsa mielonego są pyszne, soczyste i na pewno zasmakują każdemu. Co jest ważne? Pokaż kotku, co masz w środku.

Jak zrobić zraziki z mięsa mielonego? To zdecydowanie łatwiejszy przepis niż ten na tradycyjne zrazy z wołowiny. Jest także dużo tańszy i nie ma opcji, że zraziki z mięsa mielonego nie wyjdą. Będą soczyste, delikatne i pełne smaku, a to wszystko przez nadzienie. Dodatkowo nie trzeba rozklepywać twardej wołowiny, a jeden dodatek do mięsa mielonego sprawi, że zraziki z mięsa mielonego będą przenajpyszniejsze. 

Zobacz wideo

Zrazy z mięsa mielonego - tańsze i smaczniejsze niż klasyczne

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, możesz użyć wołowego, ale także wołowo-wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 2 większe cebule,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • musztarda,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz,
  • namoczona kajzerka,
  • sok z ogórków kiszonych.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki pokrój w średnią kostkę, cebulę także. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj 2-3 łyżki soku z ogórków i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrób masę mięsną. Powinna być zwarta i lekko lepiąca.
  2. Z masy mięsnej odrywaj kawałki, spłaszczaj je w dłoniach i na środku każdego z nich rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie dodaj trochę ogórków, cebulę boczek wytopiony na suchej patelni.
  3. Zawinięte zraziki obtocz w mące i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż z każdej strony na mocnym ogniu, następnie zalej je bulionem lub rosołem, dopraw ulubionymi przyprawami, zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  4. Powstały sos możesz zaciągnąć mąką lub zabielić śmietaną. Gdy to zrobisz, duś całość jeszcze kilka minuty i podawaj. Idealnym dodatkiem będą zasmażane buraczki i ziemniaczane puree.

Takie zraziki świetnie smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Kiedy podasz taki obiad, nawet teściowa poprosi o przepis. Nie da się nie poprosić o dokładkę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.