Ulubiona zupa przedszkolaków w wersji restauracyjnej. Jedna przyprawa zrobi wielkie wow

Zupa marchewkowa kojarzy się głównie z rozszerzaniem diety u dzieci lub przedszkolną paciajką. Dziś jednak ten przepis zupełnie zmieni twoje myślenie. Zupa marchewkowa może być pyszna i smakować jak w restauracji, a wszystko dzięki azjatyckiej przyprawie i jednej, smacznej rzeczy.

Zupa marchewkowa może nie brzmi, jak coś pysznego, ale uwierzcie mi - jest boska, a to za sprawą dwóch dodatków. Chodzi o sok i o pewną przyprawę. Sok pijesz do śniadania, przyprawę dodajesz do sosów. Chodzi oczywiście o sok pomarańczowy oraz mieszkankę curry. Nic tak nie podkręca smaku zupy marchewkowej - będzie smakowała jak z najlepszej restauracji.

Zobacz wideo

Zupa marchewkowa - smakuje jak w restauracji

Składniki:

  • ok. 0,5 kg marchewki,
  • 2 średnie cebule szalotki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3-4 plastry świeżego imbiru,
  • 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
  • do podania: grzanki, prażone pestki.

Zupa marchewkowa - sposób wykonania:

  1. Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Następnie dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Więcej o: