W dzieciństwie nie mogłam na nie patrzeć. Po latach spróbowałam wersji cioci i przepadłam

Gołąbki nigdy nie należały do moich ulubionych dań. Gdy babcia przygotowywała ja na niedzielne obiady, ja dostawałam coś innego. Z całej potrawy smakował mi jedynie sos pomidorowy. Po latach przekonałam się, że głównym problemem była kapusta. Gdy zjadłam gołąbki w wersji mojej cioci, która użyła innego rodzaju tego warzywa, przepadłam. Byłam zaskoczona, jak bardzo mi zasmakowały.

Gołąbki to jedna z potraw uwielbianych przez Polaków. Ja jednak nigdy nie zaliczałam się do tego grona. Podczas gdy inni z niemal trzęsącymi się uszami zajadali się tym daniem, ja odwracałam wzrok. Wolałam zjeść pierś z kurczaka albo kotlet mielony. Z całej gołąbkowej potrawy smakował mi jedynie sos pomidorowy. 

Zobacz wideo Gołąbki można też zrobić bez zawijania. Jak? Pokazujemy na naszym wideo

Mówi się jednak, że smak w dorosłości się zmienia. To, czego nie lubiliśmy jako dzieci, zaczyna nam smakować. Czasem też odwrotnie. Ja przez lata nie chciałam jednak przekonać się do gołąbków. Aż do momentu, gdy spróbowałam tych robionych przez ciocię. Zamiast zwykłej kapusty użyła kiszonej i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiam kiszonki, więc taka kapusta w połączeniu z klasycznym farszem bardzo mi zasmakowały. Jeśli więc ktoś ponownie zaoferowałby mi gołąbki z kapustą kiszoną, na pewno chętnie bym ich spróbowała. 

Może wśród was też są takie osoby, które nie przepadają za tradycyjnymi gołąbkami, ale są gotowe na gołąbki z kapustą kiszoną? Podrzucamy więc przykładowy przepis na to, jak je zrobić. To naprawdę nic trudnego.

Przepis na gołąbki z kapustą kiszoną. Dzięki nim przekonałam się po latach do tej potrawy

Składniki:

  • ukiszona główka kapusty,
  • 150 g ryżu,
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najpierw ugotuj ryż. Gdy przestygnie, przełóż go razem z mięsem mielonym do dużego naczynia. Cebule obierz, posiekaj drobno i podsmaż je na oleju rzepakowym, aż się ładnie zeszklą. Dodaj do naczynia z mięsem i ryżem. Składniki dopraw wedle uznania solą i pieprzem, i wymieszaj. 

Oddziel liście z głowy kapusty i sparz je we wrzątku. Na liście kapusty nakładaj porcję farszu i zawijaj na kształt gołąbków. Kilka liści zostaw, bo przydadzą się za chwilę.

Dno sporego garnka posmaruj olejem i ułóż kilka liści kapusty, które ci zostały. Następnie ciasno kładź gołąbki jeden obok drugiego. Przykryj je kolejnymi listkami i zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę, by kapusta kiszona zmiękła.

Gołąbki z kapustą kiszoną podawaj tak jak lubisz. Dobrze będzie do nich pasować na przykład puree ziemniaczane. Nie zapomnij też o pysznym sosie pomidorowym. Przepis na niego - od cioci Zosi naszej koleżanki z redakcji - podajemy wyżej.

Więcej o: