Sos pieczarkowy to świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie lub po prostu, gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie bardzo chce ci się gotować. Sos pieczarkowy świetnie smakuje solo z serową grzanką, z makaronem tagliatelle, lub jako dodatek do pieczeni lub kopytek. Jak zrobić delikatny, kremowy sos pieczarkowy? Przepis jest banalny, ale nie zapomnij o serku topionym - ten dodatek idealnie podkręci smak sosu i sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej.
Sos pieczarkowy do kopytek i makaronu - przepis
Składniki:
- około 600 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
- masło,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc,
- sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos pieczarkowy z serkiem topionym - sposób wykonania:
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut, lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
- Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę oraz rozdrobniony serek topiony. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Serek powinien się rozpuścić.
- Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron taglialette) lub z ziemniakami.
Widzisz, nic prostszego. Sos pieczarkowy z tego przepisu jest kremowy, gęsty i naprawdę przepyszny. Jeśli chcesz, możesz doprawić go odrobiną gałki muszkatołowej. Ta przyprawa naprawdę kocha się z grzybami i świetnie uwydatnia ich smak.