Sos pieczarkowy - przepis, który nie ma nic wspólnego z banałem. Jest najlepszy dzięki serowi

Sos pieczarkowy to świetny dodatek do mięs, makaronów, kopytek czy placków ziemniaczanych. Jest pyszny, delikatny i kremowy, a co najważniejsze, sos pieczarkowy zrobisz w 15 minut. Dodaj do niego makaron i w kilka chwil ciesz się pysznym, szybkim obiadem. Nie zapomnij o serku topionym - będzie pyszniejszy, niż myślisz.

Sos pieczarkowy to świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie lub po prostu, gdy masz ochotę na coś pysznego, a nie bardzo chce ci się gotować. Sos pieczarkowy świetnie smakuje solo z serową grzanką, z makaronem tagliatelle, lub jako dodatek do pieczeni lub kopytek. Jak zrobić delikatny, kremowy sos pieczarkowy? Przepis jest banalny, ale nie zapomnij o serku topionym - ten dodatek idealnie podkręci smak sosu i sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej.

Zobacz wideo

Sos pieczarkowy do kopytek i makaronu - przepis

Składniki:

  • około 600 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • masło,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc,
  • sól, pieprz, natka pietruszki.

Sos pieczarkowy z serkiem topionym - sposób wykonania:

  1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut, lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
  3. Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
  4. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę oraz rozdrobniony serek topiony. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Serek powinien się rozpuścić.
  5. Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron taglialette) lub z ziemniakami.

Widzisz, nic prostszego. Sos pieczarkowy z tego przepisu jest kremowy, gęsty i naprawdę przepyszny. Jeśli chcesz, możesz doprawić go odrobiną gałki muszkatołowej. Ta przyprawa naprawdę kocha się z grzybami i świetnie uwydatnia ich smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.