Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis na zakwas na chleb jest banalny i naprawdę trzeba się postarać, żeby ten przepis zepsuć. Ale się da i to przez głupi błąd. Nie każdy wie, że mieszanie nieodpowiednią łyżką sprawi, że zakwas się zepsuje. Ty zostaniesz bez chleba, zakwas się zepsuje i będzie wstyd i płacz. Jak tego uniknąć? Pamiętaj, że zakwas nie lubi metalu. Wówczas wchodzi w reakcję, która spowoduje, że chleb nie wyjdzie, choćby nie wiem co. Poza tym wszystko jest oczywiste.
Ciekawostka. Moją pierwszą narzeczeńską kłótnię pamiętam do dziś. Wówczas narzeczony dał mi słoiczek zakwasu na chleb. Poprosił, żebym zrobiła domowy chlebek ze słonecznikiem, a ja z ochotą się za to zabrałam. Fakt, w słoiczku były może dwie łyżki zakwasu, więc użyłam całego. Następnego dnia narzeczony spąsowiał. "Cały zakwas włożyłaś?! On miał 15 lat!" Okazało się, że zakwas na chleb wziął od przyjaciela, który zakwas dokarmiał od 15 lat. Miał nadzieję, że przedłużymy jego żywot, ja jednak nie odczytałam nadziei narzeczonego. Chleb wyszedł pyszny, koledze zakwasu dużo nie ubyło, a ja od tamtej pory chleb na zakwasie piekę rzadziej.