Jak piec na folii aluminiowej? Wiele osób robi to niepoprawnie, co odbija się na jakości potrawy

Folia aluminiowa znajduje się w większości polskich domów. Wykorzystujemy ją m.in. podczas pieczenia niektórych potraw. Na której stronie powinno się układać jedzenie? Okazuje się, że nie jest to kwestia bez różnicy.

Folia aluminiowa to przydatny dodatek do każdego domu. Ma szerokie zastosowanie - używamy jej m.in. do przechowywania i pakowania żywności. Nierzadko wykorzystujemy ją również przy obróbce termicznej niektórych potraw. Jak w takiej sytuacji powinniśmy się z nią obchodzić?

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Jak piec jedzenie na folii aluminiowej? Strona ma znaczenie

Folia świetnie sprawdzi się podczas pieczenia, np. ziemniaków czy mięs. Spostrzegawcze osoby z pewnością wiedzą, że folie aluminiowe większości producentów mają dwie strony - błyszczącą i matową. Często nie zwracamy uwagi na to, na której z nich umieszczamy jedzenie. Jak się jednak okazuje, może mieć to niemałe znaczenie. 

Lśniąca strona folii izoluje, czyli zatrzymuje ciepło, a matowa z kolei je przepuszcza. Aby potrawa upiekła się równomiernie i zgodnie z przepisem, powinniśmy umieścić ją na błyszczącą stroną do środka. Dzięki temu ciepło z piekarnika dotrze do jedzenia w całości. Choć różnica w temperaturze nie jest zawsze diametralna, to i tak lepiej nie ryzykować nieudanym eksperymentem kulinarnym.

Folia aluminiowa - jakie jeszcze ma zastosowanie w kuchni?

Folia aluminiowa znana jest z tego, że nie przepuszcza światła, powietrza ani wody, dlatego doskonale sprawdza się jako produkt zabezpieczający jedzenie. Śmiało możemy zapakować w folię kanapki, wczorajszy obiad czy ciasto. Dzięki temu dania i przekąski dłużej zachowają smak i świeżość. Możemy też wykorzystać ją w nieco bardziej nietypowy sposób. Zgniecenie jej w kulkę i wrzucenie do pralki przed praniem sprawi, że ubrania się nie naelektryzują. Folia doskonale radzi sobie też z usuwaniem rdzy oraz spalenizny z przypalonych garnków i patelni. Możemy nią również naostrzyć nożyczki i zdjąć lakier hybrydowy z paznokci.

Na koniec przypomnimy o jednej podstawowej, ale bardzo ważnej zasadzie. Chodzi o niewkładanie folii aluminiowej do mikrofali. Uaktywniają się wtedy bowiem związki chemiczne, które nadają żywności specyficznego metalicznego posmaku i mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Co więcej, może też dojść do zapalenia się podgrzewanych produktów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.