Błyskawiczne, choć nieco oszukane krokiety. Pomiń smażenie naleśników, to nie jest potrzebne
Krokiety to danie nie tylko na wigilijny stół. Świetnie smakują o każdej porze roku i bez większej okazji. Trzeba jednak przyznać, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Mam jednak przepis na obłędne, choć nieco oszukane krokiety, które można zrobić o wiele szybciej.
Gdyby nasze babcie zobaczyły ten przepis na "krokiety", nigdy nie pozwoliłyby nam ich zrobić. Ich zdaniem ten przepis byłby profanacją, ale uwierzcie mi - efekt końcowy zaskoczyłby nawet tradycjonalistki. Podpowiadamy, jak przygotować krokiety z tortilli.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Krokiety z tortilli. Zapomnij o smażeniu naleśników
Tradycyjne krokiety przygotowuje się z ciasta naleśnikowego oraz farszu. W moim domu jest to zazwyczaj farsz pieczarkowy, choć spotkałam się z wieloma innymi pomysłami. Do krokietów z tortilli świetny będzie pasował farsz mięsny. Oto lista składników, których potrzebujemy.
Składniki:
- 3 placki tortilli,
- ok. 100 g pieczarek,
- ok. 100 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- żółty ser,
- 2 jajka,
- tarta bułka,
- przyprawy: sól i pieprz, curry, papryka słodka, odrobina chilli,
- olej do smażenia.
Przepis na szybkie krokiety z tortilli. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodajemy pieczarki i smażymy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Doprawiamy wedle uznania. Podsmażamy też pierś z kurczaka, którą wcześniej nacieramy przyprawami.
- Na środek każdej tortilli wykładamy po dwa plasterki żółtego sera, a na to wykładamy farsz. Tortille zawijamy w taki sam sposób jak krokiety. Do talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Krokiety mamy w jajkach, a potem obtaczać w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż będą złote.
- Krokiety z tortilli podajemy z keczupem, sosem czosnkowym lub ulubionym dipem. Smacznego!