Błyskawiczne, choć nieco oszukane krokiety. Pomiń smażenie naleśników, to nie jest potrzebne

Krokiety to danie nie tylko na wigilijny stół. Świetnie smakują o każdej porze roku i bez większej okazji. Trzeba jednak przyznać, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Mam jednak przepis na obłędne, choć nieco oszukane krokiety, które można zrobić o wiele szybciej.

Gdyby nasze babcie zobaczyły ten przepis na "krokiety", nigdy nie pozwoliłyby nam ich zrobić. Ich zdaniem ten przepis byłby profanacją, ale uwierzcie mi - efekt końcowy zaskoczyłby nawet tradycjonalistki. Podpowiadamy, jak przygotować krokiety z tortilli. 

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Krokiety z tortilli. Zapomnij o smażeniu naleśników 

Tradycyjne krokiety przygotowuje się z ciasta naleśnikowego oraz farszu. W moim domu jest to zazwyczaj farsz pieczarkowy, choć spotkałam się z wieloma innymi pomysłami. Do krokietów z tortilli świetny będzie pasował farsz mięsny. Oto lista składników, których potrzebujemy. 

Składniki: 

  • 3 placki tortilli, 
  • ok. 100 g pieczarek
  • ok. 100 g piersi z kurczaka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • żółty ser, 
  • 2 jajka, 
  • tarta bułka, 
  • przyprawy: sól i pieprz, curry, papryka słodka, odrobina chilli, 
  • olej do smażenia. 

Przepis na szybkie krokiety z tortilli. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodajemy pieczarki i smażymy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Doprawiamy wedle uznania. Podsmażamy też pierś z kurczaka, którą wcześniej nacieramy przyprawami. 
  2. Na środek każdej tortilli wykładamy po dwa plasterki żółtego sera, a na to wykładamy farsz. Tortille zawijamy w taki sam sposób jak krokiety. Do talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Krokiety mamy w jajkach, a potem obtaczać w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż będą złote.  
  3. Krokiety z tortilli podajemy z keczupem, sosem czosnkowym lub ulubionym dipem. Smacznego!  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.