Rzadko wykonywana, a jest super kremowa i smaczna jak nic innego. To twój dzisiejszy obiad

Niektóre zupy są nam znane, ale bardzo rzadko się je wykonuje. W tym przypadku tak właśnie jest. Zamiast niej zazwyczaj wybieramy całkiem inne dania, które są nam bardziej znane. Jednak warto zrobić ją przy najbliższej okazji, bo jej smak jest naprawdę idealnie zbalansowany.

Zupy pojawiają się na naszych stołach dość często, a niektórzy jedzą tylko je. W kuchni polskiej możemy wyróżnić wiele takich potraw, lecz zazwyczaj i tak sięgamy po najpopularniejsze klasyki. Nikt nawet nie pomyśli, by zamienić pomidorową, czy krupnik na bardziej wyszukany, lecz dalej prosty przepis.

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Jeśli jednak jesteś w grupie osób, które chcą podać na obiad coś innego, to ten przepis jest dla ciebie. Zrobisz z niego kremową i pełną smaku zupę serową. Gdy ją wykonuję, zazwyczaj podaję ją z domowymi grzankami. Świetnie również smakuje z czosnkowym pieczywem lub świeżymi kromkami chleba.

Przepis na serową zupę krem

Składniki

  • 1 litr bulionu,
  • 250 g śmietankowego serka topionego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanej cebuli dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ilość grzanek według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
  2. Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
  3. Gdy bulion chwilę się podgrzeje, dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
  4. Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy domowej roboty grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.