-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodaj do ciasta naleśnikowego te dwa składniki, a całkowicie zmienią smak. Klasyczne się chowają
Dodaj do ciasta naleśnikowego te dwa składniki, a całkowicie zmienią smak. Klasyczne się chowają
Naleśniki to klasyczne placki, które znane są nie tylko w Polsce. W zależności od kraju, ich przygotowanie może się różnić. Tym razem chcemy jednak nieco podkręcić smak tradycyjnej recepturze. Do dobrze znanej masy wrzuć te dwa składniki, a odkryjesz nowy smak naleśników. Oszalejesz na ich punkcie.
Zrobienie naleśników nie jest niczym skomplikowanym. Domyślam się nawet, że większość z nas zna ich przepis na pamięć. Zazwyczaj wykonuje się je z jednej, bardzo nam dobrze znanej receptury, w której nic się nie zmienia. Dziś nastał ten dzień, gdy doda się do niej jednak dwa dodatkowe składniki. Dzięki nim naleśniki będą słodsze i ciekawsze w podaniu.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Czekoladowych naleśników nie podaje się na co dzień. To raczej wariacja, po którą mało kto sięga. My jednak postanowiliśmy zaryzykować i zobaczyć, czy smak jest lepszy. Oczywiście, że jest, a dodatek kakao i kremu czekoladowego tylko podkręca ich smak. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub cukrem pudrem. Jeśli lubisz słodkie smaki, możesz również wysmarować je kremem lub polać dodatkową porcją czekolady.
Przepis na czekoladowe naleśniki
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki kremu czekoladowego,
- łyżka cukru,
- 250 ml mleka,
- łyżka oleju,
- 3 jajka.
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
- Na sam koniec wlej do masy olej i dodaj krem czekoladowy. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
- Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!