Dodaj do ciasta naleśnikowego te dwa składniki, a całkowicie zmienią smak. Klasyczne się chowają

Naleśniki to klasyczne placki, które znane są nie tylko w Polsce. W zależności od kraju, ich przygotowanie może się różnić. Tym razem chcemy jednak nieco podkręcić smak tradycyjnej recepturze. Do dobrze znanej masy wrzuć te dwa składniki, a odkryjesz nowy smak naleśników. Oszalejesz na ich punkcie.

Zrobienie naleśników nie jest niczym skomplikowanym. Domyślam się nawet, że większość z nas zna ich przepis na pamięć. Zazwyczaj wykonuje się je z jednej, bardzo nam dobrze znanej receptury, w której nic się nie zmienia. Dziś nastał ten dzień, gdy doda się do niej jednak dwa dodatkowe składniki. Dzięki nim naleśniki będą słodsze i ciekawsze w podaniu.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Czekoladowych naleśników nie podaje się na co dzień. To raczej wariacja, po którą mało kto sięga. My jednak postanowiliśmy zaryzykować i zobaczyć, czy smak jest lepszy. Oczywiście, że jest, a dodatek kakao i kremu czekoladowego tylko podkręca ich smak. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub cukrem pudrem. Jeśli lubisz słodkie smaki, możesz również wysmarować je kremem lub polać dodatkową porcją czekolady.

Przepis na czekoladowe naleśniki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki kremu czekoladowego,
  • łyżka cukru,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną i kakao. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
  2. Na sam koniec wlej do masy olej i dodaj krem czekoladowy. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
  4. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.