Zupa pomidorowa to fantastyczne danie, które można przygotować od podstaw lub z wczorajszego rosołu. Niezależnie od tego - smakuje pysznie. Ostatnio odkryłam jednak, jak w prosty sposób jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Wystarczy dodać łyżkę tego serka.
Pomidorowa to nie bez powodu królowa polskich zup. Ze względu na jej obłędny smak i łatwość przygotowania bardzo często gości na naszych stołach. Na dodatek nigdy się nie nudzi. Ostatnio odkryłam jednak, że w banalnie prosty sposób można podkręcić jej smak. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki serka mascarpone, a będzie kremowa jak nigdy dotąd.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i całość smażymy na dużym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
W garnku na zupę robimy bulion z dodatkiem natki pietruszki. Do gorącego bulionu przekładamy pomidory z patelni i całość gotujemy kilka minut. Następnie całość miksujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy zahartowane mascarpone, by zupa była kremowa. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub grzankami - tak jak najbardziej lubimy. Smacznego!