Pomidorówkę zabielałam śmietaną i była nijaka. Teraz dodaję dwie łyżki tego produktu i jest obłędna!

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest aromatyczna i sycąca, a smakowi pomidorów nie da się po prostu oprzeć. Zawsze do jej zabielania używałam śmietany, jednak gdy zastąpiłam ją łyżką tego serka, smak wszedł na wyższy level.

Zupa pomidorowa to fantastyczne danie, które można przygotować od podstaw lub z wczorajszego rosołu. Niezależnie od tego - smakuje pysznie. Ostatnio odkryłam jednak, jak w prosty sposób jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Wystarczy dodać łyżkę tego serka. 

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Zupa pomidorowa z mascarpone - przepis. Już łyżka tego serka odmieni jej smak 

Pomidorowa to nie bez powodu królowa polskich zup. Ze względu na jej obłędny smak i łatwość przygotowania bardzo często gości na naszych stołach. Na dodatek nigdy się nie nudzi. Ostatnio odkryłam jednak, że w banalnie prosty sposób można podkręcić jej smak. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki serka mascarpone, a będzie kremowa jak nigdy dotąd. 

Składniki: 

  • litr bulionu warzywnego, 
  • 2 puszki krojonych pomidorów, 
  • garść natki pietruszki, 
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • dwie łyżki masła, 
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, 
  • 2-3 ząbki czosnku. 

Przepis na pyszną i kremową zupę pomidorową. Sposób przygotowania krok po kroku 

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i całość smażymy na dużym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  

W garnku na zupę robimy bulion z dodatkiem natki pietruszki. Do gorącego bulionu przekładamy pomidory z patelni i całość gotujemy kilka minut. Następnie całość miksujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy zahartowane mascarpone, by zupa była kremowa. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub grzankami - tak jak najbardziej lubimy. Smacznego!  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.