Puszyste ciasto z kawałkami owoców idealne na koniec tygodnia. Aromat rozniesie się na cały dom

Wykonywanie słodkich ciast nie musi kojarzyć się z czymś ciężkim, skomplikowanym lub trudnym. Ten wypiek wychodzi w mgnieniu oka i jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. W środku można wyczuć owoce, które dodają mu soczystości i smaku. Zrób je na weekend, by delektować się nim przy gorącej herbacie.

Słodki, kakaowy smak ciasta amerykańskiego doskonale współgra z delikatnymi kawałkami jabłka, dodając im charakterystycznego smaku. To wypiek, który z powodzeniem znajdzie miejsce na rodzinnych spotkaniach lub jako weekendowy deser. Ciasto amerykańskie, choć proste w swojej konsystencji, zachwyca złożonością smaku i aromatu. To idealny wybór na popołudniową herbatę czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasto z tego przepisu ma w sobie słodkie kawałki jabłka, które idealnie współgrają z kakaowym smakiem. Można do niego również dodać pokrojone gruszki, które także znajdą tu swoje miejsce. Po wypieczeniu ciasto jest idealnie puszyste i miękkie.

Przepis na placek amerykański

Składniki

  • 750 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 300 g cukru,
  • 250 ml oleju,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 5 jabłek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do większej miski i ubij je z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem dolewaj olej. Miksuj do połączenia składników.
  2. Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do mokrych składników. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  3. Jabłka przemyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Owoce dodaj do powstałego ciasta i wmieszaj je za pomocą szpatułki.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki przelej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj. Gotowe wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 60 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.