Słodki, kakaowy smak ciasta amerykańskiego doskonale współgra z delikatnymi kawałkami jabłka, dodając im charakterystycznego smaku. To wypiek, który z powodzeniem znajdzie miejsce na rodzinnych spotkaniach lub jako weekendowy deser. Ciasto amerykańskie, choć proste w swojej konsystencji, zachwyca złożonością smaku i aromatu. To idealny wybór na popołudniową herbatę czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Ciasto z tego przepisu ma w sobie słodkie kawałki jabłka, które idealnie współgrają z kakaowym smakiem. Można do niego również dodać pokrojone gruszki, które także znajdą tu swoje miejsce. Po wypieczeniu ciasto jest idealnie puszyste i miękkie.
Przepis na placek amerykański
Składniki
- 750 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 300 g cukru,
- 250 ml oleju,
- 3 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 5 jabłek,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do większej miski i ubij je z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem dolewaj olej. Miksuj do połączenia składników.
- Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do mokrych składników. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
- Jabłka przemyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Owoce dodaj do powstałego ciasta i wmieszaj je za pomocą szpatułki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki przelej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj. Gotowe wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 60 minut lub do suchego patyczka.
- Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.