Jak zrobić krupnik? Babcia męża robi najlepszy - wybiera dwa rodzaje mięsa

Jak zrobić krupnik? Przepis na krupnik jest banalny, ale zawsze warto postarać się, by zupa była naprawdę pyszna i aromatyczna. Babcia mojego męża robi najlepszy krupnik i zawsze do nas dzwoni, kiedy robi go na obiad. Jaki jest sekret? Dwa rodzaje mięsa. Nie każdy używa ich do zup.

Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci? Nie jest to nic trudnego, a babcia Stefcia robi najlepszy krupnik w całym dawnym województwie radomskim. Na szczęście nie miała nic przeciwko temu, żebym tutaj opisała jej przepis na krupnik. Wybiera oczywiście najlepsze mięso - stawia na żeberka i na podroby. Moim zdaniem najlepsze do krupniku są żołądki - taka zupa smakuje naprawdę fantastycznie. 

Zobacz wideo

Krupnik - przepis na zupę jak u babci

Składniki:

  • ok. 600 g żeberek wieprzowych,
  • 600 g podrobów (polecam pół na pół żołądki i serca drobiowe),
  • kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (polecam pęczak),
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia

Krupnik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie włóż je do garnka, dodaj żeberka i zagotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, by wody nie było za dużo, powinna przykrywać mięso na ok. "3 palce".
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę wraz z opaloną cebulą. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj je do zupy. Kaszę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Dopraw odrobiną soli i mieszając podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj kilka chochelek wywaru i dotuj kaszę przez ok. 5-10 minut. Następnie dodaj kaszę do zupy.
  4. Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub 2 łyżki octu. W razie ochoty zabiel zupę zahartowaną śmietaną. Podawaj z kromką pieczywa oraz posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Do krupniku możesz dodać kilka suszonych grzybków. To nie tylko świetnie podkręci smak zupy, lecz także wpłynie na kolor - zupa będzie ciemniejsza i dużo bardziej aromatyczna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.