Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej

Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa wariacja smakuje o niebo lepiej, a do tego jest arcy łatwa w przygotowaniu.

Babcina klasyka w kuchni nie ma sobie równych. Warto jednak czasami postawić na ciekawe zamienniki, które udoskonalą smak czy sprawią, ze dania zyskają piękną oprawę. Z gołąbkami jest podobnie - kapuściane zawijasy wcale nie muszą taplać się w pomidorowym sosie. Nasz przepis na kremowy, jasny sos to ciekawa wariacja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Wariacja na temat klasycznych gołąbków. Duś je w tym sosie, a wyjdą palce lizać

Nic nie może się równać z obłędnym smakiem domowych gołąbków serwowanych w kremowym sosie. To kultowe danie polskiej kuchni może wydawać się czasochłonne, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka. Cały sekret tkwi rzecz jasna w soczystym farszu, ale także w samym podaniu. Tutaj właśnie pora na zmianę - zamiast pomidorowej klasyki warto postawić na kremowy, jasny sos na bazie nabiału. Taki duet sprawi, że kolejka po dokładkę będzie czymś absolutnie oczywistym. 

Gołąbki to przede wszystkim odpowiednio przygotowane liście kapusty. Główkę można sparzyć, wkładając ją do wrzątku lub np. podgrzewając w mikrofali czy odrywać pojedyncze liście, które na koniec nurkują w gorącej wodzie. Drugim istotnym szczegółem jest farsz w którego skład wchodzi mięso, cebulka, ryż i przyprawy. Wisienką na torcie jest nasz kremowy, biały sos śmietanowy z wkładką aromatycznego warzywa. Ten dodatek sprawi, że tradycyjne podanie odejdzie w zapomnienie. 

Przepis na gołąbki w kremowym sosie śmietanowym z porowym twistem

Składniki na gołąbki: 

  • główka białej kapusty,
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • torebka ugotowanego ryżu,
  • cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 szklanki bulionu lub drobiowego rosołu,
  • pieprz grubo mielony.

Sos śmietanowo-porowy:

  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • hojna łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie kapustę pozbaw zewnętrznych liści. Główkę włóż do gotującej się, osolonej wody. W ten sposób sparzysz liście. Po kilku minutach wyciągnij warzywo, ostudź, a następnie delikatnie ściągaj liść po liściu. Tak sparzone liście pozbaw twardego nerwu, układaj jeden na drugim i odłóż na bok.
  2. Teraz pora przejść do przygotowania farszu. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor. W tym czasie ugotuj także ryż. 
  3. Do miski przełóż ostudzony ryż oraz złotą cebulkę. Teraz do składników wrzuć zmieloną łopatką wieprzową i odrobinę bułki tartej. Całość dopraw solą i pierzem. Składniki dokładnie wyrabiaj dłonią, aż ładnie się połączą.
  4. Przechodzimy do składania gołąbków. Porcję farszu nałóż na liść kapusty. Boki złóż do środka i ciasno zwijaj gołąbka, podobnie jak wygląda to przy robieniu krokietów. Czynność kontynuuj do wyczerpania farszu.
  5. Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku na liściach kapusty. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. 
  6. W tym czasie zrób kremowy sos. Pora umyj i posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na maśle. 
  7. Do warzyw dodaj mąkę, smaż chwilę i wlej teraz śmietankę. Całość dokładnie zamieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. 
  8. Gotowe gołąbki duś w sosie i gotowe, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.